Országosan 623-ra, Nógrád megyében hétre emelkedett a fertőzöttek száma

Meghalt újabb öt krónikus betegséggel küzdő, idős beteg a koronavírus-járványban Magyarországon; a fertőzöttek száma pedig 623-ra nőtt – olvasható a koronavirus.gov.hu honlapra pénteken reggel feltett közleményben. A közlemény szerint az elhunytak száma ezzel 26-ra nőtt, de 43 főre emelkedett a gyógyultak száma is.

A felületen néhány napja már területileg is elérhető a fertőzöttek száma, a térkép szerint Nógrád megyében a szerdai ötről tegnapra hatra, mára hétre emelkedett azok száma, akiknek a vírus megtámadta a szervezetét.

Igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma megyénként, 2020. április 3-án (Forrás: koronavirus.gov.hu)
Igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma megyénként, 2020. április 3-án (Forrás: koronavirus.gov.hu)

A közlemény szerint továbbra is a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat.

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.

Jelenleg 10 668-an vannak karanténban és 17 769 mintavétel történt. A honlapon közzétett információk szerint már minden megyében van koronavírusos beteg. A legtöbb fertőzöttet Budapesten (261 ember) találták, amelyet Pest megye (124 ember) követ, majd Győr-Moson-Sopron (28 ember) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (28 ember) következik. A legkevesebb fertőzött Heves (3 ember) van.

 

MTI nyomán