Országos madárodú kihelyezési program indul

Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos és Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója a madárodú-kihelyezési akcióprogram indításán a nagymarosi Kittenberger-ház udvarán (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Az Egy a Természettel, Vadászati és Természeti Világkiállítás madárodú kihelyezési akcióprogramjának indításaként 3500 odút és 350 etetőt helyeznek ki országszerte – mondta a kiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos hétfőn Nagymaroson.

Kovács Zoltán a nagymarosi Kittenberger házban elmondta: az akcióprogramot az állami erdőgazdaságok, a vadászati kamara illetve a nemzeti parkok részvételével valósítják meg országosan. A programmal a természet apróbb részleteire igyekeznek felhívni a figyelmet, így az apró madarakra is, amelyeknek egyre kevesebb természetes menedék áll a rendelkezésükre – mondta. Hozzátette, hogy szeretnének eljutni a helyi közösségekhez és a fiatalok bevonásával szeretnék megtalálni az odúk és etetők megfelelő helyét.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy a jövő évi kiállítás szervezői komoly erőforrásokat és figyelmet fordítanak arra, hogy a programig vezető útnak legyenek olyan elemei, amelyek a jövő generációjának szólnak és segítik a szemléletformálást. Hozzátette, hogy az olyan programok, mint a mostani, igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy a minket körülvevő természet mekkora érték, mennyire megőrzendő, és milyen sokat lehet tenni ezért helyi szinten is.

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő madárodút helyez ki a nagymarosi Kittenberger-ház udvarán (fotó: MTI/Máthé Zoltán)
Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő madárodút helyez ki a nagymarosi Kittenberger-ház udvarán (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy akik erdőkkel foglalkoznak, erdészek, természetvédők és vadászok egyaránt, ezt az életközösséget kezelik.

Nem szelektálhatnak, nem elég, ha az életközösségnek csak az egyik vagy másik elemére figyelnek. Folyamatosan a teljes ökoszisztémát kell szem előtt tartaniuk, és az ökoszisztéma minden szolgáltatását egyforma súllyal kell kezelniük. Bármihez nyúlunk ebben az érzékeny rendszerben, az hatással lesz az életközösség többi alkotóelemére is.

Az erdőtársaság vezetője, egyben az Országos Erdészeti Egyesület elnöke véleménye szerint ezt a gondolatot közvetíti számunkra az “Egy a természettel” Vadászati Világkiállítás madárodú-kihelyezési programja is. Hogy a természetben nemcsak a leglátványosabban jelen lévő, nagytestű vadfajoknak, hanem a sokszor alig észrevehető szereplőknek, például az énekesmadaraknak is megvan a maguk pótolhatatlan helye és feladata – tette hozzá.

Kiss László szerint a program másik üzenete ugyanakkor az, hogy az ember hozzá tud járulni a természet működéséhez. Megfelelő ismeretek birtokában segíteni tudjuk az erdők alkalmazkodását a klímaváltozás miatt változó termőhelyi viszonyokhoz, új erdők telepítésével javítani tudjuk országunk környezeti állapotát vagy éppen odúk kihelyezésével segíteni tudjuk a madárfajok megtelepedését és ezzel növeljük az erdei életközösség változatosságát – emelte ki az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója.

 

Kiemelt fotó: Kovács Zoltán, a vadászati világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos és Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója a madárodú-kihelyezési akcióprogram indításán a nagymarosi Kittenberger-ház udvarán (fotó: MTI/Máthé Zoltán)