Országos Könyvtári Napok – Németh Lajos meteorológus is előadást tart Salgótarjánban

Földünk védelmére is felhívják a figyelmet az Országos Könyvtári Napok Nógrád megyei rendezvényein, Salgótarjánban többek között Németh Lajos meteorológus tart előadást az éghajlatról. Az Országos Könyvtári Napok tematikája idén az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, ennek jegyében szervezte programjait a megyeszékhelyi intézmény is.

A salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban Könyvtárak az emberekért – felelősség a földért címmel hirdették meg a hétfőn kezdődő egyhetes programsorozatot – tájékoztatta az MTI-t Molnár Éva igazgató. Alkalmazkodás a változó környezethez: zöldülő életmód címmel kiállítást nyitnak meg, beszélgetést szerveznek Géczy Gábor fizikussal, a Magfalváért Egyesület megalapítójával, a gyerekek a vízcseppről nézhetnek meg papírszínházi meseelőadást.

Németh Lajos meteorológust arra kérték, beszéljen arról, mi lesz a földdel és az éghajlattal, míg Bocsó Anita környezeti nevelőtanár Szabó Lőrinc és az Ipoly, avagy gőték az irodalomban címmel tart előadást. A Balassi Bálint Megyei Könyvtárban megemlékeznek a 75 éve született Kerényi Ferenc Madách-kutatóról, kvízjátékokat szerveznek környezetvédelemről és irodalomról. Az intézmény csatlakozik a Magyar Rákellenes Liga salgótarjáni alapszervezete Egy nap a nőkért című figyelemfelkeltő rendezvényéhez, valamint itt mutatják be a Palócföld folyóirat legfrissebb számát.

A programsorozat keretében adják át a rónafalui és somoskői fiókkönyvtárakat, a feledékeny olvasóknak pedig elengedik a késedelmi díjakat. A Balassi Bálint Megyei Könyvtár Országos Könyvtári Napokhoz kapcsolódó programkínálata ide kattintva érhető el.

 

Forrás: MTI / Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)