Országos konferenciát szervezett a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház

A Családbarát Szülészeti Program állt annak a konferenciának a középpontjában, amelyet május 23-25. között rendezett meg a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház Szülészet Nőgyógyászati és Újszülött Osztálya a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznői Szekciójával közösen Galyatetőn. A 26. Országos Szülésznői Konferencia közel 150 résztvevővel zajlott, a kongresszusra az ország minden tájáról érkeztek előadók és hallgatók.

A szervezőknek köszönhetően fantasztikus természeti környezetben, Galyatetőn vehettek részt továbbképzésen az ország szülésznői. Az esemény megnyitóját május 24-én délelőtt tartották, a tudományos program két napos volt.

A családalapítás és a gyermekvállalás egyszerre a legintimebb magánügy és jövőt formáló közügy – fogalmazott a szervezőkhöz és a résztvevőkhöz írt levelében az egészségügyért felelős államtitkár.

Az esemény egyik fővédnökeként Dr. Horváth Ildikó kiemelte: a Családbarát Szülészeti Program célja megteremteni az új élet méltóságának; a megismételhetetlen pillanat megóvásának; illetve a legnagyobb biztonságot és a legegészségesebb életkezdetet biztosító ellátás feltételeit. Az államtitkár hozzátette, örömmel tölti el, hogy a konferenciát egy olyan intézmény szervezte, amelynek fentiek iránti elkötelezettségét mutatja 25. éve viselt Baba-barát és immáron második éve viselt Család-barát minősítése.

Köszöntőjében az esemény másik fővédnökeként Prof. Dr. Póka Róbert, a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója kiemelte, egy olyan fontos időszakban vagyunk, amikor egyre többen látják a társadalomban – és nem csak a szakmán belül -, hogy mekkora szükség van a szülésznők munkájára annak érdekében, hogy a császármetszések nemzetközi viszonylatban is magas hazai arányát csökkenteni lehessen.

Prof. Dr. Póka Róbert a konferencia nyitó főreferátumában a Robson-féle klasszifikációról beszélt, a szülésznők szemszögéből

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke az esemény védnökeként megköszönte a szervezők munkáját és kiemelte: az a tudásátadás, amely ennek a kongresszusnak a lényege, nélkülözhetetlen a szakmai fejlődésben. Úgy fogalmazott: ez egy jó eszköz arra, hogy “itt, a Kárpát hazában csúcsra járassuk ezt a szolgáltatást, amely az állam által nyújtottak közül az egyik legfontosabb”. A megyei közgyűlés elnöke megköszönte a szülésznőknek és az orvosoknak, hogy támaszai a kismamáknak, hogy hozzájárulnak a megfelelő körülmények megteremtéséhez.

“Ha jó szolgáltatásokat nyújt az állam az ország egyik végétől a másikig, akkor könnyebben vállalnak kisbabákat a nők, amely hozzájárul országunk, nemzetünk gyarapításához – húzta alá.

2022-ig 72 százalékos béremelésben részesülnek a szülésznők, ez már biztos, de tovább folytatják az egyeztetéseket azért, hogy ez a szám tovább növekedjen – jelentette be a konferencia másik védnöke, Üveges Péterné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara fekvőbeteg-ellátásért felelős alelnöke a konferencia megnyitóján tartott beszédében.

Hárman az esemény (fő)védnökei közül: Prof. Dr. Póka Róbert, Dr. Kadlótné Klement Szilvia és Skuczi Nándor
Hárman az esemény (fő)védnökei közül: Prof. Dr. Póka Róbert, Dr. Kadlótné Klement Szilvia és Skuczi Nándor

Dr. Kadlótné Klement Szilvia, a Szent Lázár Megyei Kórház ápolási igazgatója a szülésznői hivatást az egyik legszebb, legmeghatóbb és legfelelősségteljesebb hivatásnak nevezte. Ezen a konferencián a szakmabeliek felkészültségükről, szakmaszeretetükről, új ismeretek befogadásáról tesznek tanúbizonyságot. A salgótarjáni kórház ápolási igazgatója megköszönte minden szervezőnek az esemény létrejöttéért folytatott munkáját.

A Magyar Ápolási Egyesület Szülésznői Szekció vezetője, Csetneki Julianna aláhúzta: a szakma népszerűsítésére van szükség, mert az elmúlt időszakban megfeleződött a szülésznők létszáma és csökken a szülésznő hallgatók száma is. Ugyanakkor öröm, hogy öt szülészeten már önállóan is dolgozhatnak a szülésznők és az intézmények 30 százalékában akkor is választhatnak szülésznőt az édesanyák, ha nincs választott orvosuk. Véleménye szerint ezt a tendenciát tovább kell erősíteni.

    

Elsősorban gyakorlati kérdésekre fókuszált a konferencia

Dr. Pasztuhov Ágoston, a Szent Lázár Megyei Kórház Szülészet-nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa a konferenciát megnyitva kiemelte, hogy elsősorban a gyakorlati kérdésekre fókuszálnak az előadások és viszonylag kevés elméleti fejtegetés kerül napirendre.

Dr. Pasztuhov Ágoston, a Szent Lázár Megyei Kórház Szülészet-nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa

Hozzátette, hogy ez a szervezők számára öröm, hiszen véleményük szerint egy ilyen esemény célja elsősorban az kell legyen, hogy lássák egymás gyakorlatát, megoldásait. Mindannyiunkat más ambíciók vezettek a családbarát szemlélet alkalmazásához, a már megszerzett tapasztalat is különböző mértékű, így a legértékesebb a tapasztalatcsere lehetősége – fogalmazott az osztályvezető főorvos.

A pénteken és szombaton lefolytatott, akkreditált továbbképzés vezérelveként a családbarát szülészeti ellátás elveinek, szervezésének és jogszabályi hátterének megismertetését célozták meg. A programban vezető orvosok és szülésznők – köztük többen salgótarjániak – tartottak előadásokat, de eszmecserékre is lehetőség nyílt.

A programon a szakmához kapcsolódó kiállítók is megjelentek, és a péntek este folyamán kulturális program segítette a közös tanulás utáni kikapcsolódást. Jótékonysági koncertet adott Radics Gigi, aki huszonhárom éve a Szent Lázár Megyei Kórházban Dr. Pasztuhov Ágoston kezei között látta meg a napvilágot. Látványos légtorna bemutatónak is tapsolhattak a résztvevők: Manyasz Tímea salgótarjáni légtorna edző, légikarika bajnok, Danyi Donáta kétszeres rúdtánc magyar bajnok és Vaspál Alex, a Baross Artistaképző leendő hallgatója előadásában.

Az Országos Szülésznői Konferencia megszervezését az Exeltis Magyarország Kft., a Phytotec Hungary Kft., Pentacore Lab Kft., a Krio Intézet Zrt., a Pri-Market Bt. – Blomdahl Medical, az Ewopharma Kft., a Caola Kft, a 3M, a Promobox Kft., a MESZK Nógrád Megyei Területi Szervezete, valamint a Boiron homeopátia támogatta.