Orbán Viktor Salgótarjánban – folyamatosan frissítve!

 

Ma reggel a nógrádi megyeszékhelyre érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Fekete Zsolt polgármesterrel megkösse a Modern Városok Program salgótarjáni megállapodását.

 

11:59 – folyamatosan frissülő bejelentkezésünk utolsó bejegyzése

Egy regionális központnak kell, hogy legyen saját központja. Erre a válasz az, hogy nem olyan ez a városközpont, amilyennek lennie kellene. Azt javasoltam, hogy állítsunk fel egy munkacsoportot, mely elkészíti a városközpont teljes rehabilitációs tervét. Ennek a költségét – nagyvonalú, de ésszerű határokon belül – a kormány vállalja

– mondta a miniszterelnök.

Hozzátette: nagyon rövid időn belül át fog utalni a kormány 1 milliárd forintot az előkészítési célokra. Egy hónapon belül pedig a pontosan számok ismeretében további milliárdos forrásokat kaphat a város, melyből gyorsan elindulhat a munka és belátható időn belül érezhető minőségű javulást tudnak elérni az itt élők és az itt lévő gazdasági szereplők életében – zárta tájékoztatóját Orbán Viktor.

 

11:57

Egy saját működtetésű energiaszolgáltatási rendszer megalkotására közös munkacsoport alakul – hangzott el. Ebben a kérdésben Fekete Zsolt korábban napenergiaparkról beszélt.

A salgótarjáni öblösüveggyártásra 4,5 milliárd forintot ad a kormány. 3 milliárd forint az oktatási intézmények, 2 milliárd forint a duális képzés fejlesztésére érkezhet. 1,7 milliárd forintot fordítanak a kórház új onkológiai központjára, 8 milliárd forintból sport- és rekreációs központ épül 50 méteres uszodával. Ennek fenntartási költségeit 5 éven keresztül a kormány vállalja. Jégcsarnok és atlétikai központ is épülhet.

A turizmus kérdéskörét tekintve a kormány lehetségesnek látja egy nagyívű, térségi fejlesztési program jóváhagyását a Nemzeti Turisztikai Ügynökség egyetértését követően. 22 milliárd forintos fejlesztési csomagról beszélünk.

 

11:52

Orbán Viktor sorolja a megállapodás részleteit. Négysávos út épül a határig, a miniszterelnök pedig tárgyal majd a szlovák féllel, hogy ők is hozzák el a határig a jó minőségű utat. 40-50 milliárd forintos beruházási nagyságrendről beszélünk.

Fekete Zsolt elektromos buszokat kért. Abban maradtunk, hogy közös munkabizottságot állítunk fel a városi tömegközlekedés helyzetét javító legoptimálisabb verzió megtalálására – mondta a miniszterelnök. Az új helyi autóbusz-állomás kialakítására kért 1,7 milliárd forintot azonban már a megállapodásba foglalták.

Ebben a városban tűnjön el az utolsó ipari rozsdafolt is! Ne egyes területekről beszéljünk, hanem arról, hogy az összes ilyen területet átalakítsuk. 10 milliárd forintos nagyságrendről beszélünk

– utalt a barnamezős területek teljes rekultivációjára a miniszterelnök. Ezen felül további zöldmezős területeket is bevonnak a gazdasági területek közé – 2,5 milliárd forintos keretösszegben.

 

11:50

Önerőből Salgótarján azt a pályát, amit szeretne, nem tudja felrajzolni – mondta a miniszterelnök Fekete Zsoltra hivatkozva. Nekünk is az az érdekünk, hogy kormányzati forrásokat juttassunk ide úgy, hogy ezt a pályát a város bejárhassa – tette hozzá. Felidézte, hogy korábban már 3,5 milliárd forintos adósságot levett a város válláról a kormány.

Magyarország számára Salgótarján fontos!

Nem egy elhagyott, nem egy elfelejtett, nem egy “Isten háta mögötti”, hanem egy olyan város, melyre Magyarországnak szüksége van. Mindenkinek fontos, hogy egy ilyen nagy hagyományú iparváros megtalálja a helyét a jelenlegi helyzetben – mondta Orbán Viktor.

 

11:45

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: mindig nagy a várakozás, amikor egy ellenzék által irányított városban tárgyal a miniszterelnök. Korrekt tárgyalásokon keresztül jutottunk el a megállapodáshoz, alapos és őszinte tárgyaláson vagyunk túl – tette hozzá.

Nagyívű megállapodásról beszélünk, ami azért nem ritkítja a párját, mert nincs neki. Itt, ebben a városban ugyanis ilyen tartalmú megállapodás még nem született meg.

Salgótarjánt az utolsó olyan megyeközpontként látja a kormány, ahol még mindig él a vesztesség érzete. Nem engedhető meg ma Magyarországon, hogy legyen olyan központ, melyet 27 évvel a rendszerváltás után még ilyen érzet leng körül – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezen kívánnak változtatni, ez volt a megállapodással szembeni elvárás.

 

11:41

Oktatás színvonalának emelése, szálláshelyek számának növelése, helyi tömegközlekedés – sorolja Fekete Zsolt azokat a területeket, melyeket a kormánnyal közösen fejleszteni kívánnak.

A városközpontot teljes mértékben újragondoljuk, így a József Attila Művelődési Központ épületét, a Karancs Szálló épületét, de továbbmenve akár egy teljesen új városközpont építésében is elkezdtünk gondolkodni – mondta Fekete Zsolt.

 

11:38

Nem csak Salgótarjánig, hanem az országhatárig lesz négysávos a 21-es út – jelentette be.

 

11:37

Egy konkrét részlet: barnamezős területek megvásárlásával és rekultivációjával, új zöld mezős területek megvásárlásával 60 hektárnyi területet kínálnak majd a kormányzati segítséggel ideirányítandó fejlesztéseknek.

 

11:33

A felek aláírták a megállapodást, kezdődik a tájékoztató. Fekete Zsolt kezdi a sajtótájékoztatót. Azt mondta Salgótarján az elmúlt 24 évben nem a töretlen fejlődéséről volt híres. “Innen szép a győzelem” – mondta.

Szinte majdnem minden pontban találkozott a kormányzati elképzelés Salgótarján Megyei Jogú Város fejlesztési koncepciójával.

– jelentette ki.

 

11:29

Megérkezett a sajtótájékoztatóra Orbán Viktor miniszterelnök és Fekete Zsolt polgármester.

 

11:12

Orbán Viktor Salgótarjánban érkezve szimpatizánsai előtt azt mondta, olyan megállapodást akar kötni, ami jó a városnak és a politikai közösségük számára is elfogadható. Hozzátette, attól, hogy szocialista polgármester vezeti a várost, annak még fejlődnie kell, ugyanakkor megjegyezte, ellenzékből nem lehet várost fejleszteni.

Ellenzékből nem lehet fejleszteni a várost, ahhoz kell a kormány meg a helyiek összefogása, de persze úgy, hogy pontosan tudjuk, hogy mikor mi és hogyan történik, de pontosan azért, hogy ami megtörténik, az a városban élők érdekeit szolgálja. Tehát azt kérem önöktől, hogy ami megállapodást meg fogok majd kötni reményeim szerint a polgármesterrel, annak a végrehajtása érdekében legyenek kedvesek együttműködni, és aztán jön a választás, amikor pedig győzünk

– jelentette ki a kormányfő a Hír TV beszámolója szerint.

 

11:02

Arról tájékoztatták az eredetileg 11 órára kiírt sajtótájékoztató résztvevőit, hogy a miniszterelnök és a polgármester megbeszélése még tart.

 

10:54

A miniszterelnököt szimpatizánsok igen, tüntetők nem fogadták Salgótarjánban információink szerint.

 

10:30

Orbán Viktor és Fekete Zsolt ezekben a percekben a Városházán tárgyalnak a megállapodás részleteiről. Hogy milyen témák, fejlesztési elképzelések kerülhetnek itt elő, azt tegnap foglaltuk össze. A részleteket várhatóan 11 órakor sajtótájékoztatón ismertetik, ahonnan folyamatosan bejelentkezünk majd.

 

Kiemelt fotó: Orbán Viktor miniszterelnököt szimpatizánsok fogadták érkezésekor Salgótarjánban, a Városháza előtt (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)