“Operát az Operából!” – Négy előadással érkezik Salgótarjánba az Operaház

A Magyar Állami Operaház az ország legnagyobb nemzeti kulturális intézményeként küldetésének tekinti, hogy az opera üzenetét minél több magyarlakta településre eljuttassa. Ennek jegyében született meg tavaly novemberben a Magyar Opera200 című kiadvány, és hirdeti meg 2018/19-es, “Puccini Itáliája”-évadában a budapesti dalszínház “Operát az Operából!” elnevezésű turnéját. Salgótarjánban négy előadás lesz látható.

A 2017-es Magyar Opera Napja alkalmából a Magyar Állami Operaház egyedülálló CD-gyűjteményt jelentetett meg, amely a hazai operakultúra 200 esztendejének remekeit fogja egybe. A kiadványt a hazai városi könyvtárakba és zenei intézményekbe juttatja el az Opera. A díszdoboz 50+3 korongja 35 válogatott operaművet tartalmaz, melyek célja operairodalmunk bemutatásán túl azok ismertté, népszerűvé tétele, valamint a zenehallgató közönség ösztönzése azok rendszeres hallgatására, időről-időre történő elővételére. A hiánypótló kiadvánnyal csaknem 1000 könyvtár és zenei intézmény gyűjteménye gazdagodik. Így lett a CD-boksz átadásának helyszíne Nógrád megyében a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár, ahol Tarnócziné Máté Melinda, az önkormányzat közművelődési referense vette át jelképesen a Magyar Opera200 kiadványt Ókovács Szilvesztertől, a Magyar Állami Operaház főigazgatójától.

A budapesti Operaház korszerűsítése lehetőséget biztosít arra, hogy a játszóhely kiváltásaként az Opera együttesei azokban a vidéki nagyvárosokban is bemutatkozhassanak, ahol az operai műfajok amúgy nincsenek jelen. Az “Operát az Operából!” négyelőadásos bérletrendszere a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.-vel partnerségben 10 megyeszékhelyre, köztük Salgótarjánba is elviszi a “Puccini Itáliája”-évad esszenciáját – hangzott el a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

A József Attila Művelődési és Konferencia Központ színháztermébe tervezett előadássorozat részeként többek közt egy szimfonikus estet tartalmaz, melynek részeként Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő zenei együttese, a Magyar Állami Operaház Zenekara Rossini Szemiramisz című operájának nyitányát, Hidas Frigyes Oboaversenyét és Beethoven IV. szimfóniáját adja elő Kesselyák Gergely vezényletével.

A sorozat magában foglal egy balett-estet is Klasszikus és modern címmel, amelyben a Magyar Nemzeti Balett ad ízelítőt sokoldalú repertoárjából. A neves kortárs holland koreográfus, Hans van Manen három könnyen befogadható, hol elgondolkodtató, hol szellemes darabja mellett (Trois Gnossinnes, 5 tangó, Black Cake) négy klasszikus balett – A hattyúk tava, Don Quijote, Spartacus és A kalóz – egy-egy látványos pas de deux-je, illetve pas de trois-ja került a programba. A műsorban a Balett kiváló táncosai: Balaban Cristina, Balázsi Gergő Ármin, Kekalo Iurii, Kim Minjung, Kekalo Iurii, Lagunov Ievgen, Leblanc Gergely, Majoros Balázs, Melnik Tatiana, Rónai András József, Sarkissova Karina és Timofeev Dmitry működnek közre.

Puccini egyik legmegrázóbb szerelmi operája, a Tosca koncertszerű változatban fog csendülni felcsendülni a nógrádi megyeszékhelyen. Az idegen elnyomástól szenvedő Rómában egy festő és egy operadíva szerelmébe is beleszól a hatalom. A népszerű mű főbb szerepeit az Opera nemzetközi hírű énekesei, Rost Andrea, Kiss B. Atilla, és Kálmándy Mihály keltik életre.

Végül, de nem utolsó sorban a “Puccini Itáliája”-operagála a Magyar Állami Operaház tematikus évadának repertoárjából válogat, itt az intézmény kiváló szólistái Puccini népszerű művei és leghíresebb áriái mellett Mascagni, Ponchielli, Giordano, Cilea és Leoncavallo operáiból adnak elő részleteket. Az Opera Zenekart Szennai Kálmán dirigálja.

Az előadásokra a jegyek és bérletek júniustól a József Attila Művelődési és Konferencia Központ jegypénztárában, valamint a www.opera.hu weboldalon válthatók. A tervezett dátumok:

  • 2018. október 16.: Balett-est
  • 2018. november 20.: Szimfonikus est
  • 2019. február 26.: Tosca – koncertszerű változat
  • 2019. április 24.: Puccini Itáliája – gála

 

Kiemelt fotó: Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója (Fotó: Kerényi Tamás)