Online tekinthető meg a Dornyay Béla Múzeum fotókiállításának repertoárja

Minden napra egy Gábler! címmel indított sorozatot Facebook oldalán a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum. A Pillanatképek a múltból – Gábler Vilmos fotógráfiái című időszaki tárlat február második felében nyílt meg az intézményben, de a koronavírus terjedésének lassítására szolgáló intézkedések eredményeképpen csak néhány hétig volt látogatható.

Gábler Vilmos Ödön a salgótarjáni acélgyárban dolgozott, már az 1900-as évek legelején elkezdett fényképezni, a technikai újdonságok iránti érdeklődése által vezérelve. Kezdetben családja és tisztviselő munkatársai körében fotózott, majd egyre inkább kilépett a rimai világból és számos településképet készített a gyártelepről, Salgótarjánról és Salgóbányáról, több fotó is az ő munkája Dornyay Béla 1929-ben megjelent útikalauzában.

A múzeumban több hónapon keresztül javították és digitalizálták a közel 700 darabos, komoly helytörténeti jelentőségű üvegnegatív-gyűjteményt, amelyből kiváló minőségben és igényesen installálva ötvenet tártak a nagyközönség elé. A tárlatban szereplő fotókat most egyesével mutatja be közösségi oldalán a Dornyay Béla Múzeum.

 

Kiemelt fotó: Az egykori salgóbányai fogaskeresű kisvasút és utasai (Fotó: Dornyay Béla Múzeum/Gábler Vilmos Ödön)