Önálló koszorúzások, iskolarádiós műsorok, “1848 kihívás” – így emlékezett Salgótarján

Az már a szerdán kihirdetett veszélyhelyzetet megelőzően biztossá vált, hogy elmaradnak az ilyenkor megszokott salgótarjáni ünnepi események, úgy a Múzeum téren, mint Somoskőben vagy Salgó várában. Akik emlékeztek, jellemzően önállóan hajtottak fejet, az iskolákban pedig rendhagyó megoldásokkal tartották meg az ünnepségeket.

A koronavírus elleni védekezés árnyékában, különleges körülmények között, de a Salgótarjáni Tankerületi Központ által fenntartott iskolák legtöbbjében valamilyen formában megrendezték pénteken az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tervezett ünnepségeket. Mivel a nagy létszámú rendezvények megtartása immáron bizonytalan ideig tilos, így természetesen a több száz fős iskolák aulái sem teltek meg kokárdát tűző fiatalokkal. A tankerület salgótarjáni iskoláinak legtöbbjében azonban az emlékezés mégis megtörtént: jellemzően osztálytermi emlékező műsorokkal, több helyen pedig iskolarádión keresztül, mely összeállításokat minden osztály a saját tantermében hallgatott meg. A Salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban videófelvételt készítettek a március 15. alkalmából szerkesztett ünnepi műsorról, a diákok így azt a legnépszerűbb videómegosztó portálra feltöltve tekinthették meg.

Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium – Március 15. emlékműsor

(null)

A Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalja (ez a Nógrád megyei zászlóalj) aktív és tartalékos állománya egy “kihívást” teljesített 1848 szellemében, ezzel rótták le tiszteletüket az 1848-as forradalom és szabadságharc hősei előtt. Az állomány az évszámnak megfelelő darab fekvőtámasszal, guggolással, fekvenyomással, továbbá 1848 méternyi úszással és futással emlékezett, egyben fejlesztve az állóképességet. A végrehajtásban az önkéntes műveleti tartalékos és hivatásos állomány is részt vett.

#1848kihívás

AZ MH 2. TVE 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj (Nógrád) aktív és tartalékos állománya is teljesítette a kihívást: 1848 darab…

Salgótarjánban vasárnap Fekete Zsolt polgármester és Romhányi Katalin jegyző helyezte el az önkormányzat koszorúját Széchenyi István szobra előtt. Fekete Zsolt közölte: március 15. erőt, hitet és meggyőződést adó ünnepnap. “Mindig kell, hogy legyen erőnk ahhoz, hogy mi alakítsuk a sorsunkat, és kitartás, józan gondolkodás, odafigyelés, hogy mások is így érezzék, mert együtt könnyebb kilábalni minden bajból” – közölte.

A Fidesz-KDNP salgótarjáni frakciója arról tájékoztatta a 3100.hu-t, hogy többek között Becsó Zsolt országgyűlési képviselővel és Skuczi Nándorral, a megyei közgyűlés elnökével kiegészülve szombaton helyezték el az emlékezés koszorúját a Múzeum téri szobor talapzatánál.

 

3100.hu Fotó: Önállóan elhelyezett koszorúk a salgótarjáni Múzeum téren, Széchenyi István szobrának talapzatán