Olcsó sízés testvérmegyénk síterepein

Újra menetrend szerinti autóbuszjáratok közlekednek Salgótarjánból szlovákiai síterepekre. A Besztercebányai Megyei Önkormányzata és Nógrád Megye Önkormányzata együttműködésének eredményeként tavaly indult kezdeményezés most folytatódik, s március 22-ig a hétvégeken Kosutka, Látky és Kokava sípályáit érhetjük el ily módon, a menettérti díj 5 euro. Az idén több felvidéki település és szervezet is részt vesz a finanszírozásban – a január első szombatján megtartott szezonnyitón még folklórműsorral is szolgáltak a vendéglátók.

A besztercebányai önkormányzati régió egyre több szereplője lát lehetőséget a szombatonként és vasárnaponként közlekedő síbuszok működésében, így a Podpolanie – vagyis a Polana, azaz a Polyán-hegy – alatti területek turisztikai lehetőségeinek feltárása költségei elsősorban nem az élményeket kereső utazókat, hanem a megyei önkormányzatot, s annak turisztikai szervezetét, valamint kisebb mértékben Fülek, Losonc és Látky (Látka) marketing büdzséjét terhelik.

A Nógrád megyei sízők számára nem ismeretlen síterepekről van egyébként szó, hiszen például a salgótarjáni tűzhelygyárnak és az egykor háztartási és katonai cikkeket gyártó füleki mázgyárnak, a Kovosmaltnak intézményesített kapcsolatai is voltak egymással.

Ennek eredményeként a tűzhelygyáriak közül sokan megfordultak a füleki gyár ottani üdülőjében, de a salgótarjáni testnevelők is szívesen vitték Kokava és Látky sípályáira a sítáborozó diákjaikat. (Hrinován, azaz Herencsvölgyben a kosutkai pálya még viszonylag fiatal múltra tekint vissza – talán ennek is köszönhető, hogy a sífelvonói valamivel gyorsabbak, jobbak.)

Lankás domboldalak, hegyoldalak, s így elsősorban tanulópályák, családi síterepek, amikről itt beszélhetünk, ahol a sí és snowboard mellett akad hely a síeléstől valamiért óvakodó szánkósoknak, fenékcsúszkával érkezőknek is. Remek bevezetés ez a téli sportok világába, de a meglévő tudás felfrissítésére, vagy egy „besíző” programnak is érdemes a síbusz kínálta téli társas programot kipróbálni. Az olcsó utazás egy igazán szép tájra meglehetősen vonzó ajánlat, ráadásul a síbérlet itt a tátrai pályák hétharmadába sem kerül, az osztrák pályáknak meg talán ha felébe, vagy harmadába. A büfék pedig mérsékelt áron kínálnak ételt, italt, s ingyen melegedést.

A szezonnyitón Jan Lunter, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat elnöke (aki 68 évesen is példamutató dinamikával síel) Látkyban, a most decemberre felújított Zerrenpach Hotelben tartott köszöntőjében azt mondta, hogy a kerület vezetése számára nagyon fontos, hogy jó, baráti kapcsolatai legyenek Nógrád megyével. Salgótarjánból ezért is indították a síbuszokat tavaly az Alacsony-Tátrába, most pedig a hozzánk közelebbi Polyána-hegyaljára.

Nagyon örülök, hogy a magyar látogatók által kedvelt síközpontjaink a mi pénzügyi támogatásunkkal könnyebben látogathatók – fogalmazott a megyei elnök.

Nógrádi kollégája, Skuczi Nándor a két testvérmegyét összekötő síbusz kapcsán reményét fejezte ki, hogy mind többen élnek majd ezzel a besztercebányaiak biztosította lehetőséggel, s Magyarországról mind többen látogatják majd ezeket a síközpontokat. Továbbá, hogy a turisztikai kapcsolatokon túl kulturális, gazdasági és közlekedési kapcsolatoknak is utat nyit egymáshoz ez az együttműködés.

 

Négy síterep is elérhető

A Skibus Nógrád – Polyána-hegyalja nyújtotta lehetőség a Besztercebányai Megyei Önkormányzat “Akciódús tél a Besztercebányai megyében” elnevezésű projektjének a része, amely három régióban hat síbuszt foglal magába, összesen 350 kilométernyi lesikló- és sífutó pályákkal. Ebben a szezonban újdonság, hogy a Salgótarján és Losonc síbuszjegyeket ide kattintva online, elektronikus úton lehet megvásárolni (az oldal nyelvét a jobb felső sarokban lehet magyarra váltani, a jegyvásárlási felület az lap alján található). A síbuszok üzemeltetői a biztonság kedvéért javasolják ennek a lehetőségnek a használatát.

A négy Polyána-hegyaljai síközpontba március 22-ig minden szombaton és vasárnap indul Salgótarjánból autóbuszjárat reggel 7 órakor a Fülek-Losonc-Videfalva-Lónyabánya- Vámosfalva-Herencsvölgy útvonalon és 9:17-kor érkezik az első síközpontba – Kosutkára, ahol a szépen ratrakolt, könnyű, közepes és nehéz szintű lejtők csodálatos panorámás kilátást kínálnak a herencsvölgyi tájra és az egész Polyána-hegyaljára. A síbusz aztán a Kocanda síközpontba folytatja útját, amely Látka-puszta község szélén fekszik. Ez az üdülőhely ideális a kezdőknek, de különösen gyermekes családoknak, akik két kevésbé meredek lejtőn élvezhetik a síelést.

A síbusz következő állomása Látky Zerrenpach, ahol ápolt sípályákat, két sífelvonót, s gyermekek számára kötelekkel ellátott pályát kínálnak, itt egyébként éjszakai síelést is biztosítanak. A sífutók nagyra értékelik a Látky-Mláky sífutóterületet. A 10 kilométer hosszú, ápolt körpályán amely Býkovo vrch (Bika hegy) 1111 méteres magasságba vezet, továbbá élvezhetik a sífutás mellett a környező Polyána-hegység szépségét is. A Salgótarjánból induló síbusz utolsó állomása a Ski Centrum Rimakokava Línia. Az üdülőhely ideális azon síelők számára, akik csendes síelést keresnek, s az első kilométereket teszik meg léccel vagy deszkával a lábukon. Itt öt sífelvonó és egy gyermek pálya biztosítja a tökéletes időtöltést.

A síbusz szezonnyitóján egyébként meglepetése még álarcos betlehemesek, s komikus karakterű “kubo”-k is megjelentek. Talpalávalót húzott a hrinovai népzenekar, s eközben regionális termékeket, almapálinkát, frissítőt és káposztás kalácsot (kapustníky-t) kóstoltattak a vendégekkel.

 

Fotók: Az idei már a második szezon, amikor síbuszok közlekednek Salgótarjánból a szlovák pályák irányába (Fotók: Tarnóczi László)