Október 23. – Fekete Zsolt: 1956 a magyar szabadságharcok kiemelkedő fejezete

A magyar nép számos fejezettel járult hozzá a szabadságért folytatott harcok történetéhez, de közülük talán az egyik legkiemelkedőbb 1956 volt – mondta Salgótarján polgármestere a forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján a Megyeháza falán található, az ismert és ismeretlen ’56-os Nógrád megyei mártírok emléktáblája előtt tartott városi ünnepségen.

 

Fekete Zsolt kifejtette: Magyarország 61 évvel ezelőtti bátor cselekedetével visszakövetelte saját történelmét, a szabadságharcosok hősiessége, méltósága és elkötelezettsége hitet adott minden korban a szabad emberi lélek parancsuralmi rendszerek feletti győzelmében. Salgótarján polgármestere arról is beszélt, hogy a szabadságot nem könnyű jóra használni, “meg kell tölteni igazsággal és igazságossággal, nemzeti érdekkel és a közjóval; ezt nem lehet soha elfelejtenünk”.

Az október 23-i ünnepségeken többnyire a neves mártírokra emlékezünk, akik életüket áldozták egy nemes eszméért – mondta Fekete Zsolt, aki fejet hajtott a forradalom hétköznapi emberei előtt, és azok előtt is, akik a forradalom leverése után itthon maradtak, vállalva az előre ki nem számítható, embert próbáló nehézségeket.

A megemlékezésen Sárfalvi Péter, a nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kiemelte: sportvezetőként külön hálás azért, hogy Salgótarjánban futással is emlékeznek 1956 hőseire, és külön köszöntötte Schirilla György sportolót, hosszútávfutót, aki immár 17. éve vesz részt az eseményen. Schirilla György az idén Budapestről érkezett a nógrádi megyeszékhelyre az ’56-os emlékhelyek érintésével, a futást október 16-án kezdte.

Mecser Lajos hosszútávfutó olimpikon, Schirilla György hosszútávfutó és Valiskó Ferenc, az október 23-i emlékfutások főszervezője (Fotó: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook)
Mecser Lajos hosszútávfutó olimpikon, Schirilla György hosszútávfutó és Valiskó Ferenc, az október 23-i emlékfutások főszervezője (Fotó: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook)

 

Skuczi Nándor, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke arról szólt az ünnepségen, milyen sokáig nem lehetett arról beszélni, hogy Salgótarján és 1956 összetartozik. Forradalmunk és szabadságharcunk vérbefojtása után maga a bolsevik hatalom próbálta meg elhallgatni, letagadni Salgótarján igaz történelmét – mondta, hozzátéve: az agyonhallgatás és a történelemhamisítás évtizedei után akadt egy ember, aki a forradalom dicső történetét próbálta meg összekötni a sporttal, a teljesítménnyel, és ilyen formában vitte közelebb a fiatalokhoz. Skuczi Nándor kiemelte azt is, hogy ezen tevékenységéért Valiskó Ferenc idén állami kitüntetésben részesült.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke (Fotó: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook)
Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke (Fotó: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook)

 

A megyeházán elhelyezett, az 1956-os forradalom és szabadságharc ismert és ismeretlen Nógrád megyei mártírjai emlékére állított emléktáblánál tartott megemlékezés koszorúzással fejeződött be Salgótarjánban. A rendezvény ideje alatt, a szakadó esőben, sok száz óvodás, iskolás és felnőtt érkezett a December 8. tértől induló emlékfutásra.

 

MTI nyomán
(Kiemelt fotó forrása és további képek: Kelet-Nógrád közéleti magazin | Facebook)