Oktatótérré alakították át a Dornyay Béla Múzeum képzőművészeti raktárát

Mintegy 60 millió forint pályázati támogatás segítségével oktatótérré alakította át a Dornyay Béla Múzeum az intézmény alagsorában található képzőművészeti raktárt és digitalizációs helyiséget.

Shah Gabriella igazgató tájékoztatása szerint a beruházás célja az volt, hogy az érdeklődők testközelből ismerhessék meg azt a folyamatot, ami egy képzőművészeti műtárggyal történik, amikor bekerül a múzeumba. Hozzátette azt is, hogy a 200 négyzetméteres oktatótér így egyrészt olyan digitalizációs műhellyé is vált, amely interaktívan is használható. Ez azt jelenti, hogy a diákok bevonhatóak a gyakorlati munkába, ki tudják próbálni a műtárgyfotózást, a filmkészítést, és az utómunkálatok folyamataiba is bekapcsolódhatnak.

A képzőművészeti raktár a műtárgyvédelmi előírásokat betartva egy olyan oktatótérré lépett elő, ahol a múzeum legjelentősebb képzőművészeti anyagát is be tudják mutatni a nagyközönségnek, így a Mihályfi-gyűjtemény ki nem állított darabjait, illetve Földi Péter Kossuth-díjas festőművész vagy Balázs János festőművész alkotásait is – tette hozzá Shah Gabriella.

A múzeumigazgató a 3100.hu-nak azt is elmondta, hogy az oktatótér lényegében vetítésre és kiállításra egyaránt alkalmassá vált, a beruházásnak természetesen része volt a felújított intézményi tér új funkciónak megfelelő berendezése is. Shah Gabriella kiemelte továbbá, hogy így a Dornyay Béla Múzeumban őrzött rendkívül értékes és különleges képzőművészeti gyűjtemény jobban hasznosul az oktatásban, a ritkán látható állományokhoz való hozzáférési lehetőség szélesebb, mindezek által pedig közösségi szerepét is tovább erősítheti az intézmény.

 

(Fotók: Dornyay Béla Múzeum)