Ökoturisztikai programokat és helyi termékeket népszerűsít a geopark

2015. augusztus 14-én, pénteken, a Somosi Mintaporta adott helyszínt, az “Ökoturisztikai programok és helyi termékek népszerűsítése a Novohrad-Nógrád Geopark területén” című, LEADER térségek közötti együttműködés keretében megvalósuló projekt nyitórendezvényének.

Lóska János, a Geopark tiszteletbeli elnöke projektismertetőjében elmondta, hogy a most zajló program végrehajtására nagyon szűk idő áll a rendelkezésre, hiszen csak a pályázati időszak végén derült ki, hogy az egyébként pozitívan elbírált, de forráshiány miatt ez idáig várólistán lévő pályázat megkapta a támogatási összeget. A megvalósítás a rövid határidő ellenére azért lehet sikeres, mert a Geopark munkacsoportja már hónapokkal ezelőtt, annak ellenére is nekilátott a feladatok kivitelezésének, hogy a megpályázott pénzösszeg akkor még nem állt rendelkezésre.

Elhangzott, hogy a pályázat elemeként megalakult a Geopark Természetbarátok Köre, és már zajlik 40 olyan aktivista kolléga képzése, akik a térségben megvalósuló, gyalogos-, kerékpáros- és lovas programok szakképzett segítői lesznek.

Elkészült a helyi termékek védjegyrendszere is. Ez alá csak olyan helyi termékek kerülhetnek be, melyek megfelelnek a kidolgozott minőségi rendszernek és a térség jellemzőit is magukban hordozzák. Ezek népszerűsítésére és értékesítésére web-áruház is indul. Mindezek mellett megújul az évekkel ezelőtt, az általános iskolások oktatásához készült módszertani kézikönyv, megtörténik több új ökoturisztikai útvonal kijelölése és lehetőség nyílik eszközbeszerzésre is.

A projektismertető után ökoturizmus és helyi-termék népszerűsítés témákban szakmai előadásokat hallgattak meg a résztvevők, a pályázati munka pedig a következő hetekben több Geoparki helyszínen is, párhuzamosan zajlik majd. A projekt az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósul meg.