Okosszélvédő fejlesztésébe kezdtek a Salgglas Zrt.-nél

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, illetve a TravelSoft Online Kft.-vel közös projekt összköltsége 1 milliárd 417 millió forint, ebből mintegy 978 millió forintot a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatása biztosít a konzorciumnak.

A több mint 120 éves üveggyártási tapasztalatot és hagyományt ápoló salgótarjáni cég közleményében kiemelte: a közös fejlesztés eredményeképpen céljuk olyan, a jelenleg ismert visszajelző és szórakoztató jármű kijelzők megjelenítési képességénél magasabb technológiai fejlettségű megoldás kidolgozása, amivel vezetés és az utazás a ma ismert megoldásokhoz képest biztonságosabbá és produktívabbá válik.

A fejlesztési folyamat során megvalósulhat az új rendszer globális tervezése és a hozzá kapcsolódó gyártástechnológiák kifejlesztése is, de a szükséges tesztfolyamatokat is kialakítják majd a 2020 év végi határidőre.

A Salgglas Zrt. közleményében kiemeli, hogy konzorciumi partnerük, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék oktatási, kutatási és fejlesztési tevékenysége széles szakmai területeket ölel fel, így például az összekapcsolt járművek terén is szereztek már komoly tapasztalatokat. Ez azért kiemelt fontosságú, mert az okosszélvédő funkciói között is lesz ehhez kapcsolódó fejlesztés. A másik konzorciumi partner a TravelSoft Online Kft., az informatikai piac jelentős szolgáltatója. A cég elsőként fejlesztett Közép-Európában komplex mobil utazási megoldást két nagy telekommunikációs piaci szereplő számára is.

A Salgglas jelenleg a világpiac vezetője az úgynevezett “üveg az üvegben” termékek területén, többek között a Volkswagen, a Mercedes, a Fiat és a Nissan részére is beszállítanak. A cégnek a réspiacokat többek között a sport- és luxusautók bizonyos termékei jelentik, gyártanak az Audi, a Porsche és a Bentley részére is.

 

Kiemelt archív fotó: Dolgozók a Salgglas Zrt. salgótarjáni gyárában (MTI Fotó: Komka Péter)