Hetvenöten jelentkeztek az Óbudai Egyetem salgótarjáni képzéseire

3100.hu Fotó: Az Óbudai Egyetem újdonsült hallgatóinak képviselői az egyetem zászlójával a Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely ünnepélyes tanévnyitóján, 2019. szeptember 9-én

Csütörtök este hirdetik ki az egyes felsőoktatási képzések 2021-es felvételi ponthatárait. A felvételi kapcsán Székyné dr. Sztrémi Melinda, az Óbudai Egyetem Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhelyének igazgatója a helyi képzésről és az eddigi tapasztalatokról beszélt portálunknak.

Székyné dr. Sztrémi Melinda ismertetése szerint a 2020/2021-es tanévben három évfolyamon zajlott a képzés a megyeszékhelyen: a legújabb évfolyam diákjai levelező formában, míg a másodikos és harmadikos csoportok nappali tagozaton végzik a mérnökinformatikus alapképzést. A járvány alatt azonban gyakorlatilag ez utóbbiak is szinte levelező formára váltottak, hiszen az előadásokat és a vizsgákat is online tartották. A salgótarjáni központban jelenleg 50 hallgató tanul, a helyi csoportokhoz néhány Nyírbátorba, illetve Kisvárdára felvett hallgató is csatlakozott – tette hozzá.

A megyeszékhely diákjai eddig jól teljesíttek, a lemorzsolódás nem jellemző, pár fiatal kivételével ugyanis már két évfolyam hallgatói tettek sikeres záróvizsgát a felsőoktatási szakképzésük lezárásaként, a következő félév végén pedig immáron az első tíz, alapképzést végző hallgató vizsgázik majd – emelte ki az igazgató.

 

Alapképzés vagy felsőoktatási szakképzés?

A diákok közül napjainkban egyre többen választják az alapképzést, ezzel párhuzamosan a felsőoktatási szakképzési forma pedig veszít népszerűségéből. Székyné dr. Sztrémi Melinda elmondása szerint ez a tendencia tapasztalható a Salgótarjánban meghirdetett képzések esetén is. A felsőoktatási szakképzést ugyanis 2019-ben és 2020-ban sem tudták elindítani. Bár abban bíztak, hogy a helyi munkáltatók esetleg beiskolázzák dolgozóikat, sajnos nem így alakult, így végül olyan kevesen jelentkeztek, amivel nem lehetett elindítani a képzést – fejtette ki az igazgató. Ennek ellenére idén is meghirdették a szakképzést, levelező formában.

A megyeszékhelyen meghirdetett – levelező munkarendű – képzésekre összesen 75-en jelentkeztek, közülük 58-an alapképzésre, 17-en pedig felsőoktatási szakképzésre.

Csütörtökön az ország több pontján, köztük Salgótarjánban is megrendezik a már hagyományosnak mondható Pont Ott Partit, ahol a fiatalok együtt várhatják a felvételi ponthatárok kihirdetését. A Fő téren megrendezendő eseményen jelen lesz az Óbudai Egyetem is: Prof. dr. Kovács Levente rektor, valamint dr. Seebauer Márta oktatási rektorhelyettes is a megyeszékhelyre látogat, de itt lesz a Hallgatói Önkormányzat elnöke, valamint több budapesti és salgótarjáni hallgató is, akik szívesen mesélnek majd a felvételizőknek az egyetemről és a képzésekről egyaránt.

A rendes eljárásban 19-en az első helyen jelölték meg a salgótarjáni központot, ezt a számot az esetleges sorrendmódosítások még befolyásolhatják – mondta az igazgató. Bár ezúttal valamivel többen adták be jelentkezésüket felsőoktatási szakképzésre, Székyné dr. Sztrémi Melinda úgy véli, valószínűleg idén is kevés lesz a létszám, így vélhetőleg ezúttal sem tudják elindítani az évfolyamot.

Akik esetleg emiatt csúsznának le a továbbtanulásról, azok számára nyitva áll a pótfelvételi lehetősége, ugyanis a mérnökinformatikus alapképzést minden bizonnyal meg fogja hirdetni az egyetem a pótfelvételi eljárásban is, ráadásul várhatóan lesznek még szabad államilag finanszírozott helyek is, erről a döntés napokon belül megszületik – hangsúlyozta Székyné dr. Sztrémi Melinda. Így akik eredeti terveik szerint nem nyertek felvételt sehová, de mindemellett ide elegendő pontszámot szereztek, még bejuthatnak majd a három és fél éves, főiskolai diplomát adó, salgótarjáni mérnökinformatikus alapképzésre.

 

3100.hu kiemelt archív fotó: Az Óbudai Egyetem újdonsült hallgatóinak képviselői az egyetem zászlójával a Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely 2019-es ünnepélyes tanévnyitóján