Nyugat-Nógrádban kezdték meg a munkát a Magyar Honvédség oltóbuszai

A Magyar Honvédség oltóbusza Nőtincs községben, 2021. március 27-én (Fotó: Nógrád Megyei Kormányhivatal | Facebook)

Megkezdték a munkát – egyelőre tesztüzemben – a Magyar Honvédség oltóbuszai – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az országos oltási munkacsoport vezetőjeként szombaton a közmédiának.

György István a nyugat-nógrádi Nőtincsen, a Magyar Honvédség oltóbuszánál nyilatkozva kiemelte, már az 1 millió 880 ezret is meghaladta azok száma, akik megkapták az első oltásukat, és már több mint 660 ezren vannak azok, akik a második oltáson is túl vannak. Hozzátette, bár Magyarországon van elegendő oltópont és szakember is, de Nyugat-Európából csak “csöpögtetve” érkeznek az oltóanyagok, ezért oltásból kevesebb áll rendelkezésre. “Ezért van komoly jelentősége annak, hogy mind Oroszországból, mind Kínából sikerült oltóanyagot szerezni” – mondta, hozzátéve: ahhoz, hogy még jobban fel tudják gyorsítani az oltást, igénybe veszik a Magyar Honvédség öt oltóbuszát is.

Megkezdték a munkát a Magyar Honvédség oltóbuszai

Megkezdték a munkát – egyelőre tesztüzemben – a Magyar Honvédség oltóbuszai – mondta a területi közigazgatásért felelős államtitkár. Dr. György István kifejt…

Kifejtette, a honvédség egy-egy oltóbuszán tízfőnyi személyzet – oltóorvossal, adminisztrátorokkal – segíti az oltakozókat; a buszok az egész országban feladatot látnak majd el, most azonban négy napig Nőtincsen és a környező településeken oltanak majd. György István azt kérte, mindenki regisztráljon az oltásra, hiszen a vakcina jelenti az egyetlen “fegyvert” a járvány ellen.

Szabó Sándor, a megyei oltási munkacsoportot vezető kormánymegbízott ismertette: a Magyar Honvédség által rendelkezésre bocsátott oltóbuszok az ország területén bárhol szolgálatba tudnak állni, most négy napon keresztül hat Nógrád megyei településen lesznek jelen a térségben.

A közmédiának nyilatkozott Meglécz Katalin, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának orvos ezredese is, aki a buszokról azt közölte, hogy a felszereltségük megegyezik egy oltópontéval; a regisztráció és az oltás utáni megfigyelés sátrakban történik, míg a vakcinát a buszon kapják meg az emberek. A buszokon naponta akár 150 főt is beolthatnak, de a pontos kapacitásukat a tesztüzem végén határozzák majd meg – tette hozzá Meglécz Katalin.

 

MTI | Nógrád Megyei Kormányhivatal nyomán / Kiemelt fotó: A Magyar Honvédség oltóbusza Nőtincs községben, 2021. március 27-én (Fotó: Nógrád Megyei Kormányhivatal | Facebook)