Nyolc nógrádi önkormányzathoz érkezik fejlesztési támogatás

266 település nyert a Belügyminisztérium önkormányzati fejlesztésekre kiírt pályázatán – jelentette be Pogácsás Tibor, a tárca önkormányzati államtitkára. Az önkormányzatok út-, járda- és hídfelújításra, sportlétesítmény-fejlesztésre, illetve kötelező önkormányzati feladatokat ellátó intézmények fejlesztésére pályázhattak – mint minden évben, idén is az út- és járdaépítés, illetve felújítás volt a legnépszerűbb téma.

Elmondta, minden pályázati célra több igény érkezett, mint amit támogatni tudnak az ötmilliárd forintos keretből. Ugyanakkor jelezte: reményeik szerint a költségvetés lehetővé teszi, hogy a most nem nyertes pályázatokat “még egy körben elbírálhassák”, és ezek is nyertessé váljanak, ezért elutasító határozatot most senkinek sem küldenek ki.

Nógrád megyéből nyolc önkormányzat nyert el, összesen 145 millió forintnyi támogatást.

Kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztését, felújítását végezhetik el Balassagyarmaton 30, Bátonyterenyén 30, Héhalomban 20, Nógrádmarcalban 2,1 millió forintból. Óvodai, iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra-fejlesztésre, felújításra vagy új sportlétesítmény létrehozására nyert forrást 20 millió forintot Szirák önkormányzata. Egyaránt bő 14 millió forint támogatást nyertek belterületi utak, járdák, hidak felújítása jogcímen Kozárd, Magyargéc és Mátraterenye önkormányzatai.

Gecse László polgármester a 3100.hu-nak elmondta: községükben a homokterenyei településrészen található Tóvég utat tudják felújítani a támogatásból, 330 méter hosszan. A településvezető hozzátette: bár a Tóvég út tömegközlekedéssel nem érintett, de több vállalkozás is működik itt, az útszakasz a turizmus és tóparti rendezvények szempontból is kiemelt jelentőséggel bír.