Nyolc kilométeren szabadították meg a szeméttől az Ipolyt

Akkumulátor, hűtőszekrény, vízisí, gumiabroncsok, olajos kannák, gyomirtószeres flakonok, tűzoltókészülék, lavórok, gyerekágy, tévék, karosszéria darabok, lőszertalp, vascsövek, hullámpala darabok, hungarocell, habszivacs, startpisztoly. Csak néhány tárgy, melyet az Ipoly Nógrádszakálhoz közeli nyolc kilométeres szakaszának megtisztítása során emelt ki a folyóból a Magosfa Alapítvány csapata.

A tárgyakon felül 145 nagy zsáknyi vegyes szeméttől, főleg műanyagpalackoktól mentesítették a folyót. 21 önkéntes három napon keresztül tisztította a folyó Ludányhalászi térségét is átszelő, erősen meanderező szakaszát. Több torlaszt sem sikerült felszámolniuk a bedőlt fák hatalmas mérete miatt, de összességében ez nem is volt cél, hiszen az elzáródások, hordalékhalmok hozzátartoznak kisebb folyóink, így az Ipoly természetes állapotához is.

A lemorzsolódó hungarocell darabkák kiemelése – a korábbiakhoz hasonlóan – ezúttal is komoly fejtörést okozott az önkénteseknek. Ezek a golyócskák nagy tömegben borítják a vízfelszínt, kis méretük miatt könnyen bekerülhetnek a táplálékláncba. A különböző nejlonok is könnyen aprózódnak, a kisebb darabokat gyakran észre sem vehetőek a törmelékkel, szeméttel borított vízfelszínen. A mérgező folyadékok, anyagok mellett ezek az apró műanyagdarabkák jelentik a legnagyobb veszélyt az élővizeket benépesítő élőlényekre, ezért folyamatosan törik a fejünket a megoldáson – emeli ki a Magosfa Alapítvány. Arról, hogy már az Ipolyban is található mikroműanyag, itt írtunk korábban.

Bár a tervezett távnak mindösszesen harmadát tudták teljesíteni, nyolc kilométeren mégis másfélszer annyi szemetet emeltek ki idén az Ipolyból, mint az előző év(ek)ben. A Magosfa Alapítvány ugyanis minden évben szervez ilyen akciót, a mostani a 12. volt.

 

Fotók: 12. Ipoly-tisztítási akció a Magosfa Alapítvány szervezésében (Fotók: Magosfa Alapítvány | Facebook)