Nyitásra készül a Geocsodák Háza Salgóbányán

(Fotó: Juhász András | www.geocsodakhaza.hu))

A salgóbányai Geocsodák Háza a területre jellemző értékek bemutatásán túl, komplex szolgáltató szerepet lát el a térségben. A Novohrad – Nógrád Geopark elsődleges célja egy olyan geoturisztikai program kialakítása, amely minden korosztály számára érdekes és aktív kikapcsolódást jelent.

A Novohrad – Nógrád Geopark látogatóközpontját az egykori salgóbányai kaszinó épületének megmentésével alakították ki, Európai Uniós támogatással, egy komplex projekt részeként.

Akkor és most... (Forrás: www.geocsodakhaza.hu)
Akkor és most… (Forrás: www.geocsodakhaza.hu)

A Geocsodák Háza több mint 30 bejárható túraútvonalat kínál a természet kedvelőinek. A tájékoztató táblákkal ellátott ösvények egyénileg és túravezetővel egyaránt felfedezhetőek. A gyalogos természetjáráson túl lehetőség van kerékpáros túrákra, melyekhez eszközkölcsönző áll a vendégek rendelkezésére. A pihenőpark területén működő büfé gazdag kínálattal és helyi termelői termékekkel várja a felfrissülni vágyókat, az itt kialakított kilátóból csodás látvány nyílik a hegyvidékre.

Az interaktív terem a térség jellegzetes geoturisztikai látványosságai közt virtuális sétára ad lehetőséget. A látogatótér csoportvezető segítségével tekinthető meg, ahol a vendégek 3D-s filmvetítés során érdekes ismeretanyaggal és vizuális élményekkel gazdagodnak. Itt kerül kialakításra a település híres szülöttének, Zenthe Ferencnek az emlékszobája, ahol minitárlaton keresztül nyerhetünk betekintést a Nemzet Színészének életébe és munkásságába.

Az interaktív kiállóterem egyik eleme (Forrás: www.geocsodakhaza.hu)
Az interaktív kiállóterem egyik eleme (Forrás: www.geocsodakhaza.hu)

A Geocsodák Háza lehetőséget ad különböző filmvetítésekre, illetve a színházteremben előadások várják a kultúra kedvelőit. A virtuális sétán résztvevők olyan ritka geológiai képződményekkel ismerkedhetnek meg, mint a kazári riolittufa, a Béren található andezitoszlopok és a Kishartyáni Kőlyuk-oldal. A természet alkotta kincseken túl a látogatók felfedezhetik a közelben található Salgói és Somoskõi várak romjait. A csoportvezető és a modern technika segítségével virtuális időutazáson vehetünk részt, ahol megismerhetjük a térség földrajzi és történelmi múltját. 3D-s filmvetítés során, természetfilmek segítségével vizuális élményt kaphatunk a területen játszódott geológiai folyamatokról.

A központ hamarosan megnyitja kapuit a látogatók előtt.

www.geocsodakhaza.hu és Geocsodák Háza | Facebook nyomán

Kiemelt fotó forrása: www.geocsodakhaza.hu (Fotó: Juhász András)