Nyáron indul a biohulladékokat feldolgozó üzem Bátonyterenyén

Mintegy 1 milliárd 867 millió forintos összköltségű, 50%-ban Európai Uniós támogatással létesített komplex biohulladék-feldolgozó és fűtőanyag-előállító üzemet a TRP-Terenye Kft. a Bátonyterenyei Ipari Parkban. A gyártás a nyár második felében kezdődhet meg, jelenleg a dolgozók toborzása, az üzem berendezéseinek összeszerelése és beállítása zajlik – tájékoztatta honlapunkat a cég.

Az Európai Unió többi tagállamaihoz hasonlóan Magyarország is kidolgozta saját hulladékgazdálkodási tervét, aminek elsődleges célja a keletkező hulladék csökkentése, illetve minél nagyobb arányú újrahasznosítása. A törekvést szem előtt tartva valósul meg a TRP-Terenye biohulladék feldolgozó és fűtőanyag előállító üzemének létesítése.

Az utóbbi évtizedekben az észak-magyarországi régió súlyos foglalkoztatási gondjai a beruházás helyszínéül szolgáló Bátonyterenyén, valamint környékén is jelentkeztek. A kistérség komoly munkanélküliséggel küszködik – ezért is kiemelkedő, hogy a TRP-Terenye Kft. Bátonyterenyei Ipari Park területén megépült üzeme az első ütemben várhatóan 25 főt tud foglalkoztatni.

A TRP-Terenye Kft. több magyarországi céggel folytat tárgyalásokat hosszabb távú együttműködésről, melyeknél nagyobb mennyiségű biohulladék keletkezik, hiszen az ilyen hulladékok elhelyezése mind az üzem környéki régióban, mind az ország távolabbi területein megoldandó probléma. A vállalkozás jövőbeli célja az üzemeltetett kapacitások folyamatos innovatív fejlesztése annak érdekében, hogy a cég európai viszonylatban is az ágazat elismert szereplőjévé nője ki magát.

Kiemelt fotó forrása: TRP-Terenye Kft. sajtóközlemény