Nógrádi népművészek és bátor rendőrök is állami elismerést vehettek át

Kovács József és Kovács-Jelinek Emese (középen) Népművészet Ifjú Mestere díjjal elismert néptáncosok (Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma)

A koronavírus-járványhelyzet miatt még március 15. alkalmából tavasszal kihirdetett, de személyesen eddig át nem adott elismeréseket; illetve augusztus 20-a alkalmából odaítélt díjakat, kitüntetéseket vehettek át az érintettek – köztük számos nógrádi személy is – az elmúlt napok minisztériumi ünnepségein.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megbízásából Kásler Miklós miniszter és Rétvári Bence államtitkár Népművészet Mestere díjakat adott át az Emberi Erőforrások Minisztériumának ünnepségén. A népművészet területén nyújtott hosszabb időszak alatt kifejtett munkássága során kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Népművészet Mestere díjban részesült Bocsi Éva baba- és viseletkészítő népi iparművész, illetve Sasvári János József fafaragó. Mindketten a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagjai.

A 15 és 35 év közöttiek egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadóművészeti teljesítményének elismerésére szolgál a Népművészet Ifjú Mestere díj, melyet a Nógrád Táncegyüttes művészeti vezetői: Kovács József és Kovács-Jelinek Emese néptáncosok is átvehettek az augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepségen.

A Belügyminisztériumi ünnepségen most vehette át a március 15-e alkalmából Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkereszt Katonai Tagozat elismerést Tóka István büntetés-végrehajtási ezredes, az Ipoly Cipőgyár Kft. ügyvezető igazgatója; illetve az önkormányzati igazgatás területén végzett több mint négy évtizedes szakmai munkája elismeréséül a Magyar Ezüst Érdemkereszt Polgári Tagozatát Balogh Maja, a Mátraterenyei Közös Önkormányzati Hivatal nyugalmazott jegyzője.

A Belügyminiszter a kiemelkedő helytállás és a bátor magatartás elismeréséül Bátorságért Érdemjelet adományozott a Salgótarjáni Rendőrkapitányság állományában tevékenykedő Lantos Tamás és Zsély Patrik őrmestereknek, akik egy járásképtelen, magatehetetlen asszonyt ölükbe fogva menekítettek ki egy égő családi házból, megmentve ezzel életét. Németh Gábor is ebben az elismerésben részesült, ő egy kállói lakástűznél az égő helyiségből menekített ki egy magatehetetlen személyt.

Az Agrárminisztérium ünnepségén vehette át az Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Guzsik Alfréd, az Ipoly Erdő Zrt. fővadásza, a börzsönyi és cserháti vadgazdálkodás területén folytatott négy évtizedes, magas színvonalú munkája elismeréseként. Nagy István agrárminisztertől az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata elismerést vette át Imre Ferenc, az Ipoly Erdő Zrt. nyugalmazott kereskedelmi vezetője, több mint négy évtizedes kiemelkedő szakmai munkásságáért, innovatív vezetői tevékenységéért.

 

Kiemelt fotó: Kovács József és Kovács-Jelinek Emese (középen) Népművészet Ifjú Mestere díjjal elismert néptáncosok (Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma)