Nógrádi kistelepülések figyelem! Augusztusig pályázható a szociális tűzifa

Idén minden eddiginél korábban fogják kiírni az önkormányzatok számára a szociális tüzifa pályázatot, amelyre a kormány ötmilliárd forintot biztosít – mondta el a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Pogácsás Tibor közölte, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásra az ötezer lélekszám alatti önkormányzatok pályázhatnak.

A vissza nem térítendő költségvetési támogatás tűzifa, illetve barnakőszén megvásárlásához igényelhető. A gyakorlat azt mutatja, hogy az önkormányzatok a pályázatok során az országban 180-200 ezer családnak juttatnak két-három hónapra elegendő tüzelőanyagot – mondta az államtitkár. Közölte, az idei évben minden eddiginél korábban írják ki a pályázatot. Az elektronikus beadás határideje augusztus 1. délután négy óra, a papíralapon történőé augusztus 2.

A benyújtott pályázatokról legkésőbb augusztus 30-ig döntenek. A nyertes önkormányzatoknak a támogatásból vásárolt tüzelőanyagot legkésőbb 2020. február 17-ig szét kell osztaniuk a rászorulók között – mondta Pogácsás Tibor.

Kelet-Nógrádban tavaly huszonhét település kapott szociális tüzelőanyag támogatást. Így Bárna, Buják, Cered, Csécse, Ecseg, Egyházasdengeleg, Héhalom, Hollókő, Jobbágyi, Kazár, Kisbágyon, Kishartyán, Lucfalva, Márkháza, Mátraszele, Mátraterenye, Mátraverebély, Nagybárkány, Nemti, Palotás, Rákóczibánya, Somoskőújfalu, Sóshartyán, Szarvasgede, Szilaspogony, Tar és Zabar.