Időben fizető üzleti partnerek a nógrádi cégek

Javult a fizetési hajlandóság Magyarországon 2018 első kilenc hónapjában a Bisnode Magyarország Kft. harmadik negyedéves adatai alapján. Az iparágakat tekintve is látható a kedvező folyamat – elsősorban a papíripar területén -, ám voltak renitensek: a krónikusan rosszul teljesítő építőipar idén sem javított. Az üzleti információ-szolgáltató adataiból kiderül: a nógrádi cégek a legfegyelmezettebbek között találhatóak.

Tavalyhoz képest kétszeres növekedést mutat a határidőre kifizetett számlák arányának javulása Magyarországon, a Bisnode 2018 harmadik negyedéves adatai alapján. Ez az érték a 2017 októberi 64,88-ról idénre 67,86 százalékra nőtt, vagyis jócskán felülmúlta a tavaly megfigyelt 1,44 százalékos javulást.

Kedvezőtlen ugyanakkor, hogy négy százalékkal emelkedett az átlagos késedelem (14,8 napról 15,3 napra), amiben feltehetően közrejátszik, hogy az átlagos fizetési határidőt is csökkentették a megbízók: 2018 októberében 25 nap volt, ami 6 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 26,6 nap.

Földrajzi szempontból Fejér megyében volt a legjobb a fizetési hajlandóság, az itt működő vállalkozások számláik 73,6 százalékát fizették ki időben. A megyék többségében 70 százalék közelében alakult ez az érték, a legjelentősebb negatív eltérés Somogy megyében figyelhető meg, ahol csupán számláik 54,3 százalékát rendezték időben az itt működő társaságok. Az egy évvel korábbihoz képest három megye – Somogy, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok – kivételével csaknem minden megyében javult a morál legalább pár százalékponttal, még a rendre gyengén teljesítő főváros is tudott javítani 3 százalékot.

A legnagyobb mértékű javulást Nógrád mutatta, 8,9 százalékkal. Megyénk vállalkozói 72,17 százalékban fizetik ki partnereiket időben, ami a már említett fejéri arány után a második legjobb a megyék között.

A fizetési határidőkben egész komoly területi eltérés figyelhető meg. Míg a Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cégek nagyvonalúan, átlagosan több mint 30 napot biztosítanak számláik kiegyenlítésére, Nógrád megyében iparkodhatnak a megbízók: itt három hetük van fizetni – derül ki a Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből.