Nógrádban pénteken lehet pályázni háztartási nagygépek cseréjére

Az Észak-Alföld régió pályázataival indult újra hétfőn az Otthon melege program, a kormány kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá háztartási nagygépek cseréjéhez – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tárca ismertetése szerint az ismét megnyíló alprogramban hűtő-, fagyasztó- és mosógépekre pályázhatnak a családok.

A lakosság energiatakarékos háztartási nagygépeket szerezhet be, és ezzel csökkentheti a rezsiszámlákat. Pályázni három kategóriában lehet, az A+ kategóriában háztartásonként 25 ezer forint, az A++-ban 40 ezer forint, az A+++ kategóriában pedig 45 ezer forint támogatásra, vagy a kiválasztott gép árának legfeljebb 50 százalékára. A pályázatokat régiónként csak elektronikusan, ügyfélkapun keresztül lehet beadni.

A Nógrád megyét is magába foglaló észak-magyarországi régióban november 9-én nyílik meg a pályázat. A benyújtás minden régióban – így a nógrádi pályázni szándékozók esetében is – az adott napon 10 és 14 óra között lehetséges. A rendelkezésre álló összesen 2 milliárd forintot régiónként, lakosságarányosan osztotta el a minisztérium, az észak-magyarországi keret 233 millió 507 ezer forint. A pályázatok benyújtására a keret kimerüléséig van lehetőség. A kiírással kapcsolatos részleteket a www.hgcs2017.nfsi.hu weboldalon érhetik el az érdeklődők.

Az Otthon melege program 10 alprogramjával a kormány eddig több mint 200 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá, mintegy 30 milliárd forint támogatással. A beruházásokkal elért évi 260-270 millió kilowattórás lakossági energia-megtakarítás mintegy 95 ezer átlagos méretű magyar háztartás éves elektromosenergia-fogyasztásának felel meg.

Az Otthon melege program eredményeképpen évente átlagosan 10 milliárd forint rezsiösszeg marad a magyar családoknál. A támogatott fejlesztések háztartásonként évente 10 ezer forinttól 180 ezer forintig terjedő megtakarítást eredményeznek. A programnak emellett jelentős környezetkímélő hatása is van, általa éves szinten 100 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay) / Forrás: MTI