Nógrádban is újra életbe lépett a tűzgyújtási tilalom

Ismét tűzgyújtási tilalmat rendeltek el a keleti országrészben kedden – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel. A korlátozás a Dunától keletre eső megyék mindegyikét, így Nógrádot is érinti.

A csapadékmentes időjárás miatt fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye. Tekintettel arra, hogy a múlt héten sok tűz ütött ki, keddtől a keleti országrészben elrendelik a tűzgyújtási tilalmat – közölték.

A Nébih arra is felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A tilalom értelmében Nógrád megyében is tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban (a kijelölt tűzrakóhelyeken is), valamint azok kétszáz méteres körzetében, beleértve a vasút és közút menti fásításokat, továbbá tilos a parlag- és gazégetés is. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhat a lakosság.

 

Csak a hétvégén összesen negyven hektárnyi terület lángolt Nógrádban

Csak szombaton tizenhárom, míg vasárnap tíz esetben vonultak a Nógrád megyei tűzoltók szabadtéri tüzek miatt. A hétvégén összesen negyven hektáron lángolt a természet Nógrádban. Szombaton a legnagyobb területet érintő tűz Etesen volt, ahol hét hektáron égett le a vegetáció, Kazárra pedig két alkalommal is vonulniuk kellett a tűzoltóknak. Vasárnap a legnagyobb kiterjedésű tűz Litkén volt, ahol nyolc hektáron égett le a száraz fűvel, náddal borított terület. Hétfőn öt esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéri tüzek miatt Nógrádban.

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatban a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy a tilalom felülírhatja az önkormányzati rendeletben foglalt, szabadtéri égetésre vonatkozó lehetőségeket is.

Ennek okán mindenkit arra kérünk, hogy mielőtt tüzet gyújtana a szabadban, tájékozódjon az adott településre vonatkozó önkormányzati rendeletről.

 

Forrás: MTI / (Kiemelt fotó: Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület)