Nógrádban is magasan a Fidesz-KDNP nyerte az EP-választást

A Fidesz-KDNP pártszövetség nyerte a vasárnapi európai parlamenti választást. A kormánypártok 13 mandátumot szereztek, míg az ellenzék összesen nyolc képviselőt küldhet majd Brüsszelbe: a Demokratikus Koalíció négyet, a Momentum kettőt, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik pedig egyet-egyet.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke korszakos győzelemnek nevezte a Fidesz-KDNP EP-választási eredményét. “Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk” – húzta alá a miniszterelnök. A minden korábbinál magasabb EP-választási részvétellel Magyarország azt bizonyította, hogy európai nemzet, európai ország, “Európában van a helyünk, Európa a mi hazánk is, ezért meg is akarjuk változtatni” – mondta Orbán Viktor.

A kormánypártok, a Fidesz-KDNP listája a szavazatok bő 52 százalékát szerezte meg, bő 16 százaléknyi voks érkezett a Demokratikus Koalícióra, néhány század híján 10 százalék pedig a Momentumra. Hét százalék alatti szavazatot kaptak az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik listái is.

Magyarországon a vasárnapi volt a negyedik európai parlamenti választás, 43,37 százalékos választási hajlandósággal most voksoltak a legtöbben, közel három és fél millióan. A nógrádiak az országos átlagtól alacsonyabb arányban mentek el szavazni – kevéssel 40 százalék alatt maradt a részvétel úgy összmegyei tekintetben, mint Salgótarjánban.

A megyeszékhelyi részvételi hajlandóság egy kicsivel magasabb volt a megyeitől, ugyanakkor mintegy 3,5 százalékkal még így is elmaradt az országos átlagtól. A salgótarjániak bő 47 százaléka szavazott a Fidesz-KDNP listájára, a DK az országos és a megyei arányt is jóval meghaladó bő 21 százalékos eredményt ért el a városban. Az MSZP-Párbeszéd listája közel 13 százaléknyi voksot kapott, Salgótarjánban a Momentum lett a negyedik erő a tegnapi választáson (6 százalékkal), megelőzve a (bő 5 százalékos) Jobbikot.

A Fidesz-KDNP listája Nógrád megye mind a hat városában a legtöbb szavazatot kapta. Balassagyarmaton a voksok szűk 47 százalékát szerezték meg a kormánypártok, Salgótarjánban bő 47 százalékot, Rétságon közel 51, Bátonyterenyén 52, Pásztón 57,5, míg Szécsényben 60,5 százalékot.

A nógrádiak az országos arányt meghaladó mértékben, majdnem 57 százalékban a Fidesz-KDNP listájára szavaztak, a DK 15,65 százalékot, az MSZP-Párbeszéd alig több mint 7, a Jobbik közel 7 százalékot ért el.

A megye mind a hat városában a Demokratikus Koalíció szerepelt a második legjobb eredménnyel, míg a harmadik helyre Salgótarjánban, Balassagyarmaton és Bátonyterenyén az MSZP-Párbeszéd; Pásztón, Rétságon és Szécsényben pedig a Jobbik futott be. A Momentum Salgótarjánban, Balassagyarmaton és Pásztón szerepelt jobb arányokkal a nógrádi városok közül, míg a Mi Hazánk Rétságon tudott lenni a negyedik legnépszerűbb politikai erő.

     

Kiemelt fotó: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az európai parlamenti választáson (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)