Nógrádban is komoly károkat okoztak a reggeli fagyok a gyümölcsösökben

Növényre fagyott harmat Mihálygergén 2016. április 26-án. Reggelre a derült, szélcsendes időben jelentősen lehűlt a levegő, az országban többfelé -3, -5 fokra csökkent a hőmérséklet. (MTI Fotó: Komka Péter)

 

A Berkenye Hűtőházhoz 130 hektárnyi terület tartozik Nyugat-Nógrádban Berkenye és Nógrád települések környékén, itt ebből a mélyen fekvő területeken, 55-60 hektáron teljesen elfagytak a növények – mondta a Rádió Focus ma reggeli műsorának nógrádi hírek és információk órájában a hűtőház ügyvezetője.

 

Schmidt Szilárd a riportban ismertette: málna, ribizli, szeder, alma és meggy gyümölcsösök állnak a gondozásukban, az almatermesztésre szolgáló 45 hektár teljesen elfagyott. A mélyebben fekvő területen található meggy is elfagyott, itt kilencven százalékos a fagykár.

A mélyebben fekvő területeken -4 és -7 fok közé csökkent a hőmérséklet a térségben. Huszonöt éve gazdálkodunk ribizlivel is, a hat hektáros területen ilyen még nem fordult elő, hogy az is kilencven százalékot megközelítő mértékben fagyott el: a 3-4 milliméteres bogyók teljesen fehérek és le is fognak esni. Alattomos fagy volt, ilyen nagymértékű kárunk 2007-ben volt utoljára, de jelenleg úgy tűnik a mostani helyzet talán még attól is súlyosabb lesz

– mondta Schmidt Szilárd.

 

Növényre fagyott harmat Mihálygergén (MTI Fotó: Komka Péter)
Növényre fagyott harmat Mihálygergén (MTI Fotó: Komka Péter)

 

További termelőkkel beszélve úgy tűnik, hogy a magasabban fekvő gyümölcsösökben nincs ekkora probléma, de például a már virágzásban lévő eperültetvények elhelyezkedési jellemzőiktől függetlenül szinte teljes mértékben szintén elfagytak.

A riportból kiderült az is, hogy az enyhe fagyokkal szemben az ilyen mértékű hideg elleni védekezésre – például fűtésre, gázzal való melegítésre, gyertyázásra – nincsenek felkészülve a termelők és ez a jövőben sem várható, mivel ennek olyan magas költségei vannak, amit tudnak kitermelni. Ilyen esetben tápanyaggal próbálják a növényeket “feltölteni”, hogy a hideg okozta “stresszt” jobban bírják, de az ilyen mértékű fagyokat azok így sem tudják elviselni.

A gazdák az ún. kárenyhítési alapból remélhetnek segítséget.

 

Kiemelt fotó: Növényre fagyott harmat Mihálygergén 2016. április 26-án. Reggelre a derült, szélcsendes időben jelentősen lehűlt a levegő, az országban többfelé -3, -5 fokra csökkent a hőmérséklet. (MTI Fotó: Komka Péter)