Nógrádban is folyamatosan végzi a kátyúzást a Magyar Közút

 

Az elmúlt hónapok csapadékos, változékony és rendkívül hideg időjárása kedvezett a kátyúk képződésének. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei kedvező időjárás esetén, télen is folyamatosan dolgoznak a burkolathibák javításán az országos közúthálózaton – közölte a cég.

 

A csapadékos időjárás és a fagyási-olvadási ciklusok gyakori váltakozása miatt a burkolathibák száma jelentősen megnőtt az országos közúthálózaton. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei télen is folyamatosan végeznek ideiglenes javítási munkákat a közutakon, ilyenkor elsősorban hidegaszfalt felhasználásával. A lokális burkolatjavítási munkákhoz télen is száraz idő és tartósan 0 Celsius-fok feletti hőmérséklet szükséges. A balesetveszélyes burkolathibák végleges kijavítása melegaszfalttal történik majd, de az ilyen kátyúzáshoz megfelelő időjárási körülményekre van szükség.

Több mint száz útellenőr járja meghatározott terv alapján a közutakat. A kátyúkról információt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. elsősorban a saját útellenőri hálózatán keresztül szerez, de természetesen a lakossági és egyéb bejelentéseket is köszönettel veszik a szakemberek és a jelzéseket igyekeznek beépíteni előzetes ütemterveikbe.

 

3100.hu Fotó: A Salgótarjánból a Karancs-völgye felé közlekedő autósor sem véletlenül az út közepén közlekedik...
3100.hu Fotó: A Salgótarjánból a Karancs-völgye felé közlekedő autósor sem véletlenül az út közepén közlekedik…

 

A kátyúzási munkákat a közútkezelő munkatársai ütemezetten végzik. A balesetveszélyes kátyúk javítását követően a gyorsforgalmi- és főutakon, majd folyamatosan haladva a kevésbé forgalmas 4-5 számjegyű mellékutakon, végül a bekötőutakon avatkoznak be. A kapacitás végessége miatt az észlelt, javításra ütemezett, de még nem kijavított kátyúkra táblával hívják fel a figyelmet a közútkezelő munkatársai.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országosan közel 32 000 kilométernyi országos közúthálózat üzemeltetéséért felel, ebbe beletartoznak az autópályák és autóutak – kivéve az M5-ös és M6-os autópályák, mivel azok koncessziós kezelésben vannak –, valamint a településeket összekötő fő- és mellékutak, illetve ezen utak településeken átvezető szakaszai is. A településeken belüli utak jelentős része önkormányzati kezelésben van, Budapesten a fő- és tömegközlekedési útvonalak a Budapest Közút Zrt.-hez tartoznak, a többi fővároson belüli szakasz pedig a kerületi önkormányzatok kezelésében van.

 

Nógrád megye országos közúthálózatán ezen a héten a 21-es számú főút nagybátonyi elágazója és a salgótarjáni Beszterce-lakótelep közötti szakaszán zajlott a kátyúzás, valamint Salgótarján belterületén a “régi 21-esen”. A hét második felében is folytatódnak a lokális burkolatjavítási munkák, melynek helyszínei között szerepel a 2-es számú főút teljes nógrádi szakasza és a 22-es út Rétság és Szécsény települések közötti kilométerei. Dolgoznak majd a mellékutakon Litke és Karancslapujtő, illetve Maconkán és Nagybátony belterületén, továbbá Nagykeresztúr és a 21-es számú főút között.

 

Kiemelt fotó: A Magyar Közút Nonprofit Zrt. úthibák javításán dolgozó munkatársai Salgótarjánban (MTI Fotó: Komka Péter)