Nógrádban is emelkedik az influenzások száma, de még mindig érdemes kérni a védőoltást

Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének (MTI Fotó: Komka Péter)

A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának becsült adatai alapján a megyében január második hetében 124 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez a szám az idei év első hetében 46 volt Nógrádban. A kormányhivatal a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján elemzi hétről-hétre az influenza aktivitással kapcsolatos megyei folyamatokat.

A beérkezett adatok alapján Nógrád megyében összességében az influenza aktivitás még mindig alacsonynak tekinthető, a megbetegedettek lakosságaránya jóval a járványküszöb alatti. Bár az adatok markáns változást mutathatnak akár egyik hétről a másikra is, a szakemberek szerint a járványküszöböt várhatóan még ezen a héten sem éri majd el a megbetegedettek lakosságaránya.

A Salgótarjáni járás területén ugyanakkor a megyei átlagnál magasabb a betegek száma, az influenzaszerű tünetekkel orvos fordult megyei betegek jelentős része itt kereste fel a rendelőket.

Korcsoportos megoszlás szerint már most igen magas a megbetegedési arány a megyeszékhely térségében a 3-5 éves kisgyermekek között, illetve a 10 és 14 év közötti korosztályban is. A Salgótarjáni járást külön vizsgálva a megbetegedettek lakosságaránya már elérte a járványküszöb kétharmadát.

 

Még mindig nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást

A betegségük vagy állapotuk miatt kockázati csoportba tartozó személyek, illetve a fertőzés átvitele révén őket veszélyeztető emberek, valamint a bizonyos munkakörökben dolgozók részére az oltóanyag ingyenes. Aki nem tartozik a fenti csoportba, a vakcinát receptre vásárolhatja meg a patikában. Az oltóanyag beadása mindenki számára ingyenes. Mindenkinek ajánlott az oltás, kivéve azon személyeket, akik a vakcina valamely összetevőjére allergiások vagy betegségük, állapotuk indokolja annak nélkülözését. Az adatok alapján ezekben a napokban még mindig érdemes beadatni a védőoltást, hiszen a védettség a vakcina felvételétől számított két hét alatt kialakul – hangsúlyozta Bertókné Tamás Renáta.

A járványügyi osztályvezető kitért arra is, hogy a fél éves kor alatt nem ajánlott az oltás, a kisgyermekeket a családtagok tudják védeni a vírussal szemben azzal, ha ők beadatják maguknak a vakcinát.

Bertókné Tamás Renáta arra is felhívta a figyelmet, hogy az influenza elleni védekezés legjobb eszköze a védőoltás beadatása, mellyel jelentősen csökkenthető a kialakuló szövődmények száma és kórházi kezelés szükségességének esélye is. Kiemelten érdemes odafigyelni ezekben a hetekben a személyes higiénére, így a gyakori kézmosásra, fertőtlenítésre is – tette hozzá.

A szakember azt javasolja, hogy ha valaki elkapja az influenzát, írassa ki magát a háziorvosával. Az ágynyugalomban jelentősen lerövidül ugyanis a betegség lefolyásának ideje, valamint a szövődmények kialakulásának kockázata is csökken. Mindez azért is fontos, mert így nem visszük be a munkahelyi környezetbe a cseppfertőzéssel terjedő betegséget – mutatott rá a járványügyi osztályvezető.

 

Kiemelt archív fotó: Ferkó Attila salgótarjáni háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének (Fotó: MTI/Komka Péter)