Nógrádban is cél a munkaerőpiaci tartalékok minél hatékonyabb kihasználása

Dr. Szabó Sándor kormánymegbízott és Marczinkó Zoltán István munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár (Fotó: Nógrád Megyei Kormányhivatal)

Összességében nem szemléletváltásról, hanem az alapvető kihívások változásához módszertanilag is idomuló hatékonyságnövelésről van szó – foglalta össze dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a foglalkoztatási osztályok átalakításáról napokban megtartott munkamegbeszélésen. A munkaerőpiaci reform végrehajtásának gyorsítása a Foglalkoztatási Osztályok átalakításával elnevezésű pilot projekt a nógrádi foglalkoztatási helyzetnek is újabb lendületet tud majd adni – tette hozzá a kormánymegbízott.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára az egyeztetésen kiemelte, hogy több megyében jelentős munkaerő tartalék található még Magyarországon.

Az elsődleges munkaerőpiaci igényeket kielégítő tartalékok több mint fele hat megyére – köztük Nógrádra – koncentrálódik.

A pilot projekt célja nemzetközi jó gyakorlatok átültetésével gyorsítani a munkaerőpiaci tartalékok minél hatékonyabb kihasználását, ezáltal tovább emelni a foglalkoztatás szintjét Nógrádban is – tette hozzá. Az állam oldaláról egy jelentős változás lesz, hogy a kormányhivatal által működtetett foglalkoztatási osztályok bevezetnek egy új modellt a munkaadók és a munkavállalók gyorsabb egymásra találása érdekében. A foglalkoztatási osztályoknál olyan tanácsadó szakemberek állnak majd munkába, akiknek feladata kifejezetten az lesz, hogy a vállalatokkal személyes kapcsolatot tartva a lehető legpontosabban felmérjék az igényeket, ez alapján “előszűrjék” a munkakör betöltésére alkalmas munkakeresőket, majd az itt megfelelteket kiközvetítsék a foglalkoztatóhoz.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára (Fotó: Nógrád Megyei Kormányhivatal)
Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára (Fotó: Nógrád Megyei Kormányhivatal)

Marczinkó Zoltán István munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az egyeztetésen kiemelte: ez a projekt is abba az irányba mutat, hogy a foglalkoztatási osztályok a Magyarországon élő, magyar munkakeresőknek segítsenek a korábbiaknál is hatékonyabb módon munkát találni. A nógrádi foglalkoztatás évek óta pozitív tendenciákat mutat, azonban tény, hogy van még hova előre lépni.

Ezzel kapcsolatban a helyettes államtitkár aláhúzta, hogy ennek a programnak deklarált célja egy adott vállalatot helyben lévő munkaerővel kiszolgálni.

Dr. Rezsőfi István, az OFA Nonprofit Kft. programkoordinátora ismertette, hogy szervezetük feladata a modell bevezetésének és fenntartásának elősegítése, továbbá a navigátorok felkészítése a programba ütemenként bevonandó megyékben. Kitért arra is, hogy a pilot program eredményeképpen bevezetésre kerülő új módszertantól országos szinten legalább 50 ezer új munkavállaló elsődleges munkaerőpiacra történő belépését várják el másfél éves időtávlatban. Hozzátette azt is, hogy bár a program kijelöli az irányokat, a helyi sajátosságok ezt némileg formálhatják, ennek megfelelőségét azonban biztosítottnak látja Nógrád megyében is a Tamási Ildikó által vezetett Foglalkoztatási Főosztályánál.

Tamási Ildikó, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője (Fotó: Nógrád Megyei Kormányhivatal)
Tamási Ildikó, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője (Fotó: Nógrád Megyei Kormányhivatal)

Első hullámban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben indult el a foglalkoztatási osztályok működésének átalakítása, az eredmények pedig bizakodásra adnak okot.

Szabolcsban több mint kétszeresére, Hajdú-Biharban pedig többszörösére növekedett azon munkába állók száma, akiket kifejezetten a foglalkoztatási osztályok helyeztek ki a munkáltatókhoz az új módszertant alkalmazva.

Nógrád megyében a közeljövőben vezetik be az új szemléletű közvetítési modellt. A navigátorok a foglalkoztatási osztályok tevékenységét segítik majd megyénkben is annak érdekében, hogy a munkaadók és munkavállalók egymásra találásának korábbiaknál hatékonyabb szakmai folyamata minél gyorsabban beépüljön a mindennapi munkába.

 

Kiemelt fotó: Dr. Szabó Sándor kormánymegbízott és Marczinkó Zoltán István munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár (Fotó: Nógrád Megyei Kormányhivatal)