Nógrádban is átlépte a járványküszöböt az influenzások lakosságaránya

Január negyedik hetében a megelőző hét naphoz képest majdnem megtriplázódott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma megyénkben. Az influenza figyelőszolgálat nógrádi orvosainak jelentései alapján az előző héten 629 beteg fordult meg a rendelőkben vírusos panaszokkal. Megyei összevetésben ez azt jelenti, hogy a járványküszöbnek tekintett érték dupláját is meghaladja a betegek lakosságon belüli aránya.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal adatai szerint Kelet-Nógrádban több a beteg, de már Nyugat-Nógrádban is járvány van. Az elmúlt héten influenzaszerű tünetekkel járó megbetegedések közösségi halmozódásáról két bejelentés érkezett. A Bujáki Cseperedő Óvodában a gyermekek közel fele, a Becskei Napközi Otthonos Óvodában a gyermekek több mint fele betegedett meg.

A betegséggel valamennyi korosztály érintett, de Nógrád megyében kiemelkedően magas a megbetegedettek aránya a 3-5 éves és a 6-9 éves korosztályon belül, míg a legkevesebben a 15-24 év közötti, illetve a 60 éven felüliek közül betegedtek meg a múlt heti adatok alapján.

Az influenzajárvány miatt január 23-tól a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban az intézmény minden osztályát érintő teljes, míg a 2019. január 29-től a balassagyarmati Kenessey Albert Kórházban részleges látogatási tilalom van érvényben. A balassagyarmati egészségügyi intézményben a részleges látogatási tilalom az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályt, továbbá a csecsemő és gyermekgyógyászati osztályt érinti.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Mónus Márton)