Nógrádban és további kilenc megyében, valamint Szlovákiában is működő betörőcsoportot számolt fel a rendőrség

A karancsaljai postába így mentek be (Forrás: www.police.hu)

A három szabolcsi férfi polgármesteri hivatalokba és postákra tört be, a páncélkazettákból, páncélszekrényekből csaknem 13 millió forint készpénzt vittek el. Az ügy részleteiről szerdán sajtótájékoztatón számoltak be Salgótarjánban, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A három férfi elkövetési módszereit szemlélteti, hogy 2015. július 4-én az éjszakai órákban a karancsaljai posta épületének riasztó berendezését kiiktatták, majd az épületbe bejutva a páncélszekrényt lángvágóval nyitották ki. Nógrádból a trióhoz köthető a közelmúltbeli drégelypalánki hasonló betörés is.

Kalmár Zsolt bűnügyi főkapitány-helyettes elmondta: a Nógrád, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrök nyomozásának eredményeként a Terrorelhárítási Központ még augusztusban fogta el a három férfit Kaposfőn. Jelenleg mindhárom férfi előzetes letartóztatásban van.

 

Az elfogáskor három – köztük a karancsaljai – betörés kapcsán rendelkezett a rendőrség terhelő bizonyítékokkal az elkövetőkre. Az országos szintű bűnügyi elemző-értékelő munka eredményeként derült ki, hogy 2015. május 5. és 2015. augusztus 3. között ők törtek be Nógrád, Somogy, Tolna, Győr-Moson-Sopron, Vas, Hajdú-Bihar, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megye, valamint Dél-Szlovákia

[highlight background=”#333″ color=”#fff”]   23 településének középületeibe.   [/highlight]

Hatástalanították a riasztóberendezéseket, majd a kazettákat, szekrényeket felfeszítették, esetenként lángvágót is használtak. Amellett, hogy 13 millió forintot loptak el, jelentős kárt okoztak a rongálásokkal is.

Tarcsa Csaba, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) főkapitányi főtanácsadója, a betöréses lopások felderítésének országos koordinátora a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nagyon sokat tett a rendőrség a lakosság biztonságérzetének javításáért, és ez megjelenik a bűnügyi munkában is.

Már a helyszíni szemlétől kezdve olyan eszközöket használnak, amelyek sokkal gyorsabban és biztosabban készítik elő a szakértői véleményeket

– mondta, hozzátéve, mindent megtesznek azért, hogy ledolgozzák a bűnözés és a bűnüldözés közötti szakadékot.

A dandártábornok ezért nevezte jelentősnek a mostani elfogást, mert az ország bűnügyi szerveit egyként kezelve próbálták meg összerakni a megyéktől származó információkat. Tarcsa Csaba úgy fogalmazott:

egyfajta lépésváltás van a bűnügyi területen.

Az eljárást a továbbiakban a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szakértők bevonásával folytatja.

MTI és Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomán

Kiemelt fotó: A karancsaljai postába így mentek be (Forrás: www.police.hu)