Nógrádban emelkedett legnagyobb mértékben a szántók bérleti díja

A szántók átlagára 3,4 százalékkal emelkedett Nógrád megyében 2017-ről 2018-ra, de még így is messze itt a legalacsonyabbak az árak – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal termőföldárakat és bérleti díjakat elemző kiadványából.

A szántók bérleti díja ugyanakkor markánsan, az ország megyéi között a legnagyobb mértékben emelkedett a tavalyi évben, 14,1 százalékkal. A nógrádi átlag bérleti díj így kevéssel 35 ezer forint feletti, megközelítve a még szintén 40 ezer forint alatti átlagárakkal bíró Heves és Veszprém megyéket.

A szántó átlagára régiós összehasonlításban a Dél-Alföldön volt a legmagasabb, 1,7 millió forint hektáronként, de Észak-Magyarország és Pest régió kivételével a többiben is megközelítette vagy elérte a 1,5 millió forintot. Az egyes régiókon belül ugyanakkor a föld minőségétől és egyéb tényezőktől függően jelentősek az árkülönbségek.

Hajdú-Bihar, Tolna és Békés megyékben 2 millió forint körüli, a legmagasabb volt az átlagár a tavalyi évben; míg a lajstrom túlsó végén Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék találhatóak, hektáronkénti 800 ezer és egymillió forint közötti átlaggal.

A legfrissebb rendelkezésre álló adatok alapján az ország megyéi közül Nógrádban a legmagasabb a saját tulajdonú vagy egyéb, díjmentesen használt területek aránya a mező- és erdőgazdasági területeken belül, több mint 80 százalék a bérelt területek 20 százalék alatti arányával szemben.