Nógrád megyét kivéve mindenhol csökkent az aktív cégek száma hazánkban

Tovább csökken a hazai aktív cégek száma, és jóllehet számos ágazatban és megyében élénk a cégalapítási kedv, csupán három olyan ágazat volt, ahol több cég működött az idei második negyedév végén, mint tavaly ilyenkor. A megyék közül pedig csupán Nógrádban haladta meg a cégek száma a tavalyi féléves adatokat – közölte a Bisnode a 3100.hu-val.

Az üzleti információ-szolgáltató cég saját adatai szerint a 2018 második negyedévi 499 804-hez képest idén 491 687 aktív cég szerepelt a nyilvántartásokban. Bár a cégalapítási kedv látványosan, több mint 8 százalékkal emelkedett (összesen 14 935 céget hoztak létre), kevesebb csődöt jelentettek és kevesebb felszámolást vagy kényszertörlést indítottak mint az egy évvel ezelőtti időszakban, ezek együtt sem tudták ellensúlyozni a működő cégek számának csökkenését.

Iparágak szerint az új cégalapítások számát nézve messze az építőipar vezet. A működő cégek számát tekintve általános a visszaesés minden iparágban, kivéve három területet: az ipari gépek javítását, a kommunális tevékenységet és az említett építőipart. A legtöbb céget a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területe, illetve a nagykereskedelem és a kiskereskedelem szektorai vesztették.

A megyék közül mindössze egy olyan volt, ahol nőtt a cégek száma tavalyhoz képest: Nógrád megyében kevesebb mint fél százalékos emelkedést jelentett az, hogy 21-gyel több működő cég volt idén. Az összes többi megyében csökkent a működő cégek száma, a legjelentősebb, több mint 3 százalékos esést Komárom-Esztergom megyében, a legkisebb mértékű, kevesebb mint 0,1 százalékosat, pedig Győr-Moson-Sopron megyében mérték.

Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy jelentős földrajzi eltérés van a cégek számát tekintve: Budapesten és Pest megyében fél-egy nagyságrenddel magasabb a működő cégek száma, mint a többi megyében. A fővárosi 193 685-tel, illetve a Pest megyei 75 854-gyel szemben a legerősebb megye Győr-Moson-Sopron, ami 18 605 működő céget tudott felmutatni. A legkevesebb cég (4303) a legkisebb lakosságszámú Nógrádban működött 2019 második negyedévének végén. A Bisnode elemzésében kiugró adatokat keresve feltűnő továbbá Nógráddal kapcsolatban, hogy megyénkben tavalyhoz képest jelentősen, 31 százalékkal több céget (156-ot) alapítottak.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)