Nógrád Megyei Príma Díjat kapott a Dűvő Népzenei Együttes

Szombaton este Salgótarjánban átadta a megyei vállalkozói- és príma díjakat a Vállalkozók Országos Szövetségének Nógrád megyei szervezete.

 

Az “Év szolgáltatója” Hordós Edit a bátonyterenyei EDI fodrász szalon tulajdonos-vezetője lett, az “Év kereskedője” díjat Géczy Gyula, a Let’s do it és az Etesi Pálinkafőző tulajdonosa kapta, az “Év vendéglősének” Fülöp Zsoltot, a ceredi Négy Tó Panzió tulajdonosát választották. Az “Év ipari vállalkozója” díjakat a Revi Kft. cégvezetője, Reviczki István, valamint Tóth András, a Xénia Kft. ügyvezetője kapták. “Vállalkozók az Innovációért” díjat a salgótarjáni “Sakkozzuk ki!” – akciócsoport, a T. Német László Partneri Nívódíjat az “Innovatív Üzleti Reggelik” szervezői kapták.

Az “Év vállalkozói” 2017-ben Nógrád megyében Oravecz Tibor, a Delta-Tech Kft. ügyvezetője és az agroturizmus területén aktív Dr. Hajas Pál lettek. A kitüntetettek a VOSZ Nógrád Megyei Szervezete elnökségének javaslatára, a VOSZ Országos Elnökségének határozata alapján Budapesten, a Vállalkozók Napján vehetik majd át az Év vállalkozója oklevelet.

 

(Fotó forrása és további képek a díjátadó gáláról: Skuczi Nándor | Facebook)
(Fotó forrása és további képek a díjátadó gáláról: Skuczi Nándor | Facebook)

 

A Nógrád megyei Príma Díjasok

A megyei Príma-díjakat már 13. alkalommal adta a VOSZ nógrádi szervezete. Idén a népművészet, közművelődés kategória Nógrád Megyei Príma Díjasa a Dűvő népzenei együttes lett. A Dűvő népzenei együttes 1979-ben alakult, 1981-től koncerteznek rendszeresen. Hosszú ideig a Nógrád Táncegyüttes kísérő zenekara is voltak. Repertoárjukban a Kárpát-medence minden etnikumának zenéje megtalálható. A muzsikálás mellett népzene-gyűjtéssel és tanítással foglalkoznak. Az együttes több rangos hazai fesztiválon is részt vett, de számos más ország lakóit is megismertették a magyar népzenével. Elnyerték a “Népművészet Ifjú Mestere” címet, kétszer is megkapták a “Kiváló Együttes” kitüntetést. Nógrád megye önkormányzata Madách Imre díjjal, Salgótarján város önkormányzata pedig Pro Arte és Pro Urbe-díjakkal ismerte el tevékenységüket.

Oktatás-tudomány-köznevelés kategóriában, a Nógrád Megyei Príma Díjat Berki Judit művelődésszervező, Tanoda-vezető vehette át. Óvónői, művelődésszervezői, szociális munkás, gazdasági menedzser végzettségét, tudását az évek során a mindig kiválóan hasznosította – másokért. Dolgozott – többek között – művelődési ház igazgatójaként, a gyermekvédelem és az idősgondozás területén, a romaügyekért felelős államtitkárság vezetőjeként. Munkatársa volt a Magyar Tudományos Akadémia Gyermekszegénység elleni programjának. Alapító tagja a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetségének. A szervezet keretein belül, az ő vezetésével működik a bátonyterenyei Tanoda, ahol hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkoznak. Ilyen intézmény működik Mátraverebélyben és Lucfalván is. Berki Judit elhivatottsága, embersége, szakmai tudása példaértékű. Tavaly májusban a Gyermekvédelem és az Esélyegyenlőség megteremtése érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként vehetett át Pro Familiis díjat Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől.

Művészet kategóriában a Nógrád Megyei Príma Díjat Csemniczky Zoltán szobrászművész kapta. Csemniczky Zoltán szobrászművész munkássága, művészete anyagválasztásának, a drótnak köszönhetően egyedülálló. Számos egyéni és csoportos kiállításon mutatta be alkotásait. Köztéri munkái itthon több városban, sőt Olaszországban és Szlovákiában is megtalálhatóak. Dolgozott pedagógusként, majd a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központba került, ahol elsősorban kiállításokat szervezett. Később az intézmény vezetője lett. Meghatározó szerepe volt a sokáig raktárban pihentetett balassagyarmati kortárs képzőművészeti gyűjtemény újbóli bemutatásában. Számos díjjal és elismeréssel büszkélkedhet: Munkácsy-díjas, Madách Imre-díjas, megkapta Balassagyarmat díszpolgári címét is.

 

(Kiemelt fotó forrása és további képek a díjátadó gáláról: Skuczi Nándor | Facebook)