Nógrád Megyei Kormányhivatal: tilos a fecskefészkek leverése

Molnárfecskék (Delichon urbicum) a felújított művelődési ház eresze alá szerelt műfészkeknél Pásztó Mátrakeresztes településrészén (Fotó: MTI/Komka Péter)

Magyarországon minden fecskefaj, így a molnárfecske (Delichon urbicum) és a füsti fecske (Hirundo rustica) is védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értékük egyedenként 50 ezer forint. A hatályos rendelet alapján a védett állatfajok egyedei által lakó-, élő-, költő-, búvó- vagy pihenőhelyként használt épületrészen külső felújítás vagy karbantartás csak természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető – hívja fel a figyelmet a Nógrád Megyei Kormányhivatal annak apropóján, hogy térségünkbe is egyre több fecske érkezik vissza a telelőhelyekről.

Mint ismetetik: április eleje a vonuló fecskék költőterületre visszaérkezésének ideje, addigra a megsemmisített fészkeket a kereskedelemben is kapható műfészkek kihelyezésével szükséges pótolni, valamint a madarak számára a fészeképítést elősegítő intézkedéseket meg kell tenni. Adott esetekben szükséges lehet a sárgyűjtő hely kialakítás vagy a tapadást elősegítő felületképzést is.

A kormányhivatalhoz az elmúlt években Nógrád megye számos településéről érkezett engedélykérelem fecskefészkek áthelyezésére, a hatóság ilyenkor a kérelmezőkkel konstruktív együttműködésben adja ki engedélyét, igazodva a védett állatok telelés alatti távollétéhez, meghatározva a munkák elvégezhetőségének időtartamát és a műfészkek kihelyezésének körülményeit is.

Ilyen tevékenység jellemzően áprilistól októberig, a fecskék jelenlétének ideje alatt nem végezhető.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal ismételten felhívja az ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy fecskefészkeket is érintő épületrészek felújítása engedélyköteles tevékenység. A kormányhivatal ezt az elmúlt évek során újságcikkekben, tájékoztató kiadványokban, nyomtatott szórólapokon és plakátokon is, számos alkalommal hangsúlyozta már – emlékeztetnek.

 

Kiemelt archív fotó: Molnárfecskék (Delichon urbicum) a felújított művelődési ház eresze alá szerelt műfészkeknél Pásztó Mátrakeresztes településrészén (Fotó: MTI/Komka Péter)