Új helyszínen, friss lendülettel folytatja munkáját idén a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Tordai Péter

A 2020-as év eddig nem látott kihívások elé állította a vállalkozásokat, hiszen a járványhelyzet és a korlátozó intézkedések miatt számos szektor állt le egyik pillanatról a másikra. Portálunk Tordai Pétert, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét kérdezte a tavalyi esztendő nehézségeiről és a jövendőbeli tervekről.

Hogyan értékelhető 2020-as év a megyei vállalkozások és a kamarai tagság szempontjából? Milyen tendenciák láthatóak, mekkora hatást gyakorolt a járvány a megyei vállalkozások számára?

A tavalyi év természetesen nem volt szokványos, egyes iparágak alól kihúzták a szőnyeget, megszűnt a piacuk: például az utazási korlátozásokkal az idegenforgalmi szolgáltatók teljesen ellehetetlenültek. Szállásadók, hotelek számoltak nagy visszaeséssel, valamint a vendéglátósok sem tudták pótolni a kiesett forgalmat. Egyes szektorokban 90 százalékos visszaesés volt tapasztalható. A tavalyi év tehát mindenki számára nehéz volt, a regisztrált vállalkozások számában azonban ez nem volt tetten érhető, hiszen több vállalkozás alakult, mint amennyi megszűnt. Számunkra is meglepő volt, hogy csekély mértékben még az önkéntes kamarai tagok száma is bővült – ez talán a kamarai szerepvállalásnak köszönhető.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a kamarának sikerült elindítania egy vállalkozói mentorprogramot, illetve a mesterképzés is lezajlott a járvány ellenére. Mégis, mennyiben befolyásolta a kamara működését a koronavírus-járvány?

Szerencsére gyorsan tudtunk alkalmazkodni a kialakult helyzethez, és amit lehetett, áttettünk az online térbe – ilyenek voltak a képzések, oktatások is. Természetesen ezeknek más a hatékonysága, a virtuális kapcsolattartás nem tudja pótolni a személyes találkozást, de így be tudtuk fejezni a mesterképzéseinket is. Ezek gyakorlati részét még a járvány előtt, illetve a nyári időszakban bonyolítottuk le. Végül 19 szakember kaphatta meg a mesterlevelét – sajnos az ünnepélyes átadó ezúttal elmaradt. Az idén is szeretnénk mesterképzést indítani, remélhetőleg ennek végén a tavalyi vizsgázókat is ünnepélyes keretek között fogadhatják mesterré. A mentorprogramot szintén nem állítottuk le, ezt is áthelyeztük az online térbe. A program kiscsoportos foglalkozások keretében zajlik.

Sok szektort tehát igen hátrányosan érintett a járvány okozta helyzet, azonban voltak olyan kormányzati intézkedések, különböző támogatási formák, amelyekkel elsősorban nekik próbáltak segíteni. Volt-e szerepe ebben a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, vagy ez a kamaráktól függetlenül zajló folyamat volt?

A kormányzat szerencsére megkereste a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, és segítségét kérte abban, hogy felmérjék, az egyes megyékben hogyan és mennyire érinti az egyes vállalkozásokat a pandémia. Azt is szerették volna tudni, hogy a vállalkozásoknak milyen javaslataik vannak, ők maguk mivel mérsékelnék a válság hatását. Mind a 22 területi kamara leadta a javaslatát, és büszkén mondhatjuk el, hogy ezt be is építették a gazdasági mentőcsomagba az első hullám idején. Ennek a hatása érzékelhető volt, hiszen a munkahelyek megtartása a „kurzarbeit” intézményrendszerén keresztül sikerült, és több százezer vállalkozás élt is a lehetőséggel – így szintén több százezer munkavállaló tarthatta meg az állását.

Az őszi második hullámot is hasonló metodika követte?

A második hullámnál más jellegű intézkedésekre került sor. Ebben is szerepet vállalt a kamara, amit kiemelnék, az a helyi iparűzési adó megfelezése a kis- és középvállalatok számára. Vállalkozói szemszögből nézve ez egy nagyon pozitív intézkedés, hiszen ezeknél a vállalatoknál nagyon sokat számít az a pár százezer forintnyi adó is, ami így náluk marad – ez ráadásul össznemzetgazdasági szinten több száz milliárd forintra rúg.

Ezt az intézkedést azért hangos politikai reakciók is követték…

Az önkormányzatoknál így kiesett adók pótlásáról is gondolkodni kell, annak azonban mindenképpen örülünk, hogy százmilliárd forintot is meghaladó összeg marad a vállalkozások zsebében, ebben a különösen kiélezett és nehéz helyzetben. Ennek a jótékony hatása idén lesz igazán érezhető.

Milyen területeken jelentkezik kiemelt feladat a kamara számára idén?

A szokásos szerepvállalás mellett a kamara a szakképzési rendszer átalakulásával kapcsolatban kapott több feladatot. Megkeresnek minket a gazdaságot érintő döntések, a gazdasági mentőcsomagok kapcsán is. Tavaly tisztújító küldöttgyűlések is zajlottak az egész kamarai rendszeren belül, a megújult elnökségek minden egyes területen, a pandémiás helyzethez alkalmazkodva nagy erővel és új lendülettel kezdik el a munkavégzést 2021-ben is.

Ön is megkapta a bizalmat a folytatáshoz, immáron nem első alkalommal. Talán a legaktuálisabb újdonság, hogy új helyszínen érhető el a Kereskedelmi és Iparkamara. A helyszínváltoztatással módosul-e a “megszokott működés” is?

Valóban, utolsóként a magyar kamarai rendszerben a Nógrád megyei kamarának is sikerült saját székházat vásárolnia. A tervek között szerepel a megkezdett projektek folytatása, emellett az új gazdasági évben az adóváltozásokról, új rendelkezésekről is szeretnénk megfelelő tájékoztatást nyújtani a vállalkozóinknak. Erre mindenképpen sort kerítünk még az év elején, ezúttal online platformon. Az adóváltozásokról a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen informáljuk a vállalkozókat. Idén nagy újdonságnak számít, hogy az online pénztárral rendelkezőknek kötelező kártyás fizetési lehetőséget biztosítani. Országosan több tízezren vannak, akik eddig ezt nem használták, megyei szinten is több százan, ebben is próbálunk segítséget nyújtani. Van egy bizonyos türelmi időszak, amíg ezzel kapcsolatban nem szabnak ki büntetést, azonban nem csak ezért, hanem a járvány miatt is fontos a készpénzforgalom mérséklése – úgy gondolom, ezzel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Jelenleg is tart a középiskolai felvételik és a nyolcadikosok pályaválasztásának időszaka, ebben pedig szintén nagy szerepe van a kamarának. A megszokott pályaorientációs és különböző, segítséget nyújtó nagy rendezvények ugyancsak elmaradtak, de a kamara szakemberei így is próbálnak segíteni a diákoknak és szüleiknek – videók, tájékoztatók készültek a témában.

A rendezvények valóban elmaradtak, de a feladat idén is adott. Ahogy említettem, az online térben próbálunk informáló konferenciákat, rendezvényeket szervezni. Filmeket készítettünk bizonyos szakmák bemutatására, ami talán még inkább érdekelheti a fiatalokat. Bár természetesen a legjobb módszer erre egy gyárlátogatás, azonban a szakmailag jól összeállított filmek pótolhatják ezt az élményt.

 

3100.hu kiemelt fotó: Tordai Péter, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tavaly újraválasztott elnöke