Nógrád megyében volt a legmagasabb a részvételi arány a májusi koronavírus-szűrővizsgálaton

Az összesen 10 575 PCR-tesztből három lett pozitív a májusban végzett országos, reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton – jelentette be Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője szerdán, az eredményekről tartott sajtótájékoztatón.

Merkely Béla ismertette: a PCR-teszttel igazolt aktív fertőzöttek aránya 0,029 százalék, a fertőzöttek becsült száma a vizsgálat idején 2421 volt. A mintát adók közül 70 szeropozitív esetet találtak, ez alapján a magyar lakosság 0,68 százaléka, 56 439 ember eshetett át a fertőzésen május 16-ig. Hozzátette: a 3 pozitív esetből 2 a mintavétel idején kórházban volt a betegség miatt.

A vizsgálat májusi időszakára tízezer emberből 2,9 az aktív megbetegedések száma és 68 ember esett át a fertőzésen.

Mag Kornélia, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettese elmondta: a mintavételre 17 787 14 évesnél idősebb, magánháztartásban élő embert választottak ki 489 településről. Ebből “kerethiba” 2315 ember, ők meghaltak, külföldre vagy intézetbe költöztek; 3135 emberrel nem sikerült felvenni a kapcsolatot, illetve megtagadták a részvételt a vizsgálatban. A vizsgálatra végül 10575-en mentek el, a részvételi arány tehát országosan 67,7 százalék volt.

A vizsgálaton kimagasló, 75 százalékot meghaladó volt a részvételi arány Veszprém, Nógrád, Szabolcs-Szatmár, illetve Békés megyében. Nógrád egyben az ország legmagasabb részvételi arányát adta 78 százalékkal.

A Nógrád megyét is magába foglaló észak-magyarországi régióban a szűrővizsgálat eredményeire alapozott becslés szerint 10 ezer lakosra 7-8 aktív fertőzött jutott május második felében, emellett akkorra minden 10 ezer régióbeli lakosból 45 már átesett a fertőzésen.

A legmagasabb megjelenési arányú Nógrád mellett Salgótarján is a “legjobban teljesítő” megyeközpont volt a 77 százalékos részvétellel. A sajtótájékoztatón kivetített, a H-UNCOVER vizsgálat legfontosabb eredményeit bemutató prezentációból az is kiderül, hogy a szűrővizsgálaton a megyeszékhely mellett végül további 19 nógrádi település; Balassagyarmat, Bátonyterenye, Bercel, Etes, Herencsény, Ipolyszög, Karancskeszi, Karancslapujtő, Kazár, Nagykeresztúr, Nógrád, Nógrádsipek, Őrhalom, Pásztó, Patak, Szalmatercs, Szanda, Szirák, és Vanyarc lakosai közül kerültek ki a behívottak. Nógrád megyében kimagaslóan együttműködőek voltak a karancslapujtőiek, a faluban a meghívottak 90 százaléka jelent meg a szűrővizsgálaton.

Merkely Béla azzal zárta összefoglalóját: a H-UNCOVER vizsgálat a magyarországi járványgörbe lefelé ívelő szakaszában, 50 nappal a korlátozó intézkedések meghozatala után készült, és eredményei reprezentálták az időben meghozott intézkedések hatását és megalapozták az újranyitást. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, a más országokból behurcolt fertőzés bármikor okozhat “járványfellángolást”, különös tekintettel arra, hogy a környező országokban, Romániában, Ukrajnában, Bulgáriában, Albániában is magas a fertőzöttek száma.

A H-UNCOVER vizsgálatot az SE vezetésével a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH végezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy további két keresztmetszeti szűrést terveznek elvégezni 2021. május 1-ig.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotó: Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Kovács Tamás)