Nógrád megyében is tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Nébih

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) április 3-tól Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fokozott tűzveszély miatt. A hivatal pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, ugyanis Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A kijárási korlátozás idején szabadterületi égetés nem végezhető.

A közlés szerint a tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakóhelyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők.

Szeles Péter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője a 3100.hu kérdésére elmondta: a megye tűzoltói az idei évben, péntek délelőttig bezárólag 158 esetben vonultak szabadtéri tűzesetekhez az egyre szárazabb időben. Ebből 106 esetben erdő- vagy vegetációtüzeknél volt feladatuk, 27 alkalommal összehordott szemét égett jellemzően települések határában, 15 esetben kertekben és ingatlanok zöldterületén, 10 esetben pedig közterületeken keletkezett szabadtéri tűz eddig Nógrád megyében.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Archív fotó: Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület)