Nógrád megyében is terjed a koronavírus

Az elmúlt egy hétben 32 új koronavírusos esetet regisztráltak Nógrád megyében, így összesen 102-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma.

A keddi adatok szerint az országban újabb 341 fertőzöttet találtak, egy idős, krónikus beteg pedig elhunyt. Az aktív esetek száma immár 4706, eddig összesen 9304 koronavírusos személyt azonosítottak be. 192 beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.

Nógrádban most 1843 lakosra jut egy fertőzött, így lakosságarány szerint megyénk még mindig a középmezőnyben áll a fertőzöttség tekintetében. Augusztus 24. óta 40 új koronavírusos személyt regisztráltak a megyében, nagy részüket már szeptemberben. Ennél kevesebb beteget ebben az időszakban csak Békés és Vas megyében találtak. Lakosságszámra levetítve viszont ebben a tekintetben is a középmezőnyben mozog Nógrád megye.

 

Hetek óta alacsony a szennyvízben mért víruskoncentráció Salgótarjánban

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden újabb adatokat közölt a szennyvízmintákból kimutatható koronavírussal kapcsolatban. Az NNK már hetek óta minden megyében mintázza a szennyvizet, összesen 19 városban végeznek méréseket, köztük Salgótarjánban is. A legújabb eredmények alapján Salgótarjánban még mindig alacsony a víruskoncentráció, az elmúlt hetek eredményeihez képest stagnál. Nyíregyházán, Debrecenben, Kecskeméten, valamint Budapest északi és központi területein a koncentráció növekedését figyelték meg. A szennyvízben mért koncentrációnövekedés mintegy 4-10 nappal előzi meg az esetszámok növekedését. Fontos kiemelni, hogy a módszer nem méri a behurcolt eseteket és az egyedi gócokat, így az eredmények alapján az ország nagy részén megindult a közösségi terjedés.

Az NNK közleményében hangsúlyozza, hogy a fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírus örökítőanyagának jelenlétét vizsgálják annak érdekében, hogy az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhessenek.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal új intézkedéseket vezetett be a vírus terjedésének megakadályozásáért. A szabályok alapján a kormányablakokban immár kötelező az arcot eltakaró maszk, sál vagy kendő viselése. Annak érdekében, hogy mindenki be tudja tartani a másfél méteres távolságtartást, korlátozható az ügyféltérben tartózkodók létszáma. Kísérő csak kivételesen indokolt esetben tartózkodhat az ügyféltérben.

Ahogy azt már megírtuk, pozitív lett az egyik tanár koronavírus-tesztje a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolájában. Az iskolát emiatt bezárták, hétfőtől ideiglenesen digitális oktatásra álltak át. Egyelőre sem diákok, sem más tanárok esetében sem született pozitív teszt. Mivel a kereskedelmi iskola több tanára is vendégtanár a Táncsics Mihály Technikumban, ott is digitális oktatás folyik jelenleg. Bezárták a salgótarjáni kollégiumot is, mivel a kereskedelmi 14 diákja kollégista, az ott lakók is digitális oktatásra tértek át.

Vasárnap hozta nyilvánosságra Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, hogy a Polgármesteri Hivatal egyik irodavezetője is elkapta a vírust. A meg nem nevezett iroda ügyfélszolgálattal nem rendelkezik, így az ügyfeleknek nem kell aggódniuk. Az érintett kollégák vasárnaptól otthonukban tartózkodnak, az elsődleges kontaktok kutatása és tesztelése folyamatban van, az irodákat pedig fertőtlenítették.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Komka Péter)