Nógrád megyében is küzd a Magyar Közút az illegális hulladéklerakás ellen

Több Nógrád megyei település közutak melletti területein is probléma az illegális hulladéklerakás. Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nógrád megyei igazgatója arról tájékoztatta a 3100.hu-t, hogy a megyében főként Salgótarján, Parassapuszta, Rétság, Ipolyszög, Nógrádszakál és Etes térségen találhatóak jelentősebb illegális hulladéklerakók az utak mentén, ezek helyszíneken a szemét becsült összmennyisége nyár közepére már elérte a 320 köbmétert.

A közút Nógrád megyei munkatársai idén eddig mintegy 80 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el.

A hulladék nagy része kommunális jellegű, de építési törmelék és gumiabroncs is található benne. A múlt hét folyamán Salgótarján Zagyvapálfalva városrészéből, az egyik áruház mögötti területről körülbelül 6 köbméternyi illegálisan elhelyezett kommunális hulladékot szállítottak el. Somoskőújfalu határában, a 21-es út melletti parkolóba kihelyeztek egy konténert, ezt rendszeresen üríteni fogják.

Tisztítsuk meg az Országot! program: elkészült a közutak melletti területek szennyezettségi térképe

A magyar kormány „Tisztítsuk meg az Országot!” elnevezéssel nagyszabású projektet indít a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretein belül. A cél, hogy tö…

A közút csatlakozott a magyar kormány “Tisztítsuk meg az országot” nevű projektjéhez. Ennek során elkészítették a közutak mellett található területek szennyezettségi térképét, valamint folyamatosan szállítják el a szemetet az érintett részekről. A vállalat az elmúlt öt évben évente átlagosan majdnem 11 ezer tonna, főleg illegálisan kidobott hulladékot gyűjtött össze az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózat területéről. A hulladék mennyisége jelenleg a folyamatos tisztítási munkálatok mellett is eléri a 4300 köbmétert.

 

A jelzőtáblák kidöntése, rongálása is gondot okoz

Egyre több problémát okoz a Magyar Közút nógrádi igazgatósága számára az is, hogy egyesek szándékosan rongálnak meg, döntenek ki közúti jelzőtáblákat, ami adott esetben akár balesetveszélyes helyzeteket is előidézhet. Legutóbb Jobbágyi környékén tapasztaltak rongálást, mint minden ilyen esetben, ezúttal is feljelentést tettek.

A közút nógrádi igazgatója a lakosság segítségét is kéri. Lehel Zoltán kiemelte, hogy útellenőreik folyamatosan dolgoznak, így minden esetben pótolják vagy cserélik a táblákat ott, ahol erre szükség van. A nógrádi utakon közlekedőktől ugyanakkor azt kérte: ha ilyen esetet tapasztalnak, azt ha tehetik, mielőbb jelezzék a közút megyei központja felé annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban intézkedni tudjanak.

 

Kiemelt fotónk illusztráció!