Nógrád megyében is komoly bírság járhat a parlagfüves földekért

Nógrád megyében is megkezdődött a parlagfüves területek felderítése, tájékoztatta a 3100.hu-t Puszta Gergely, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Osztályának vezetője. Nagyon fontos, hogy minden földtulajdonos folyamatosan gondoskodjon a parlagfű-mentesítésről, hiszen ennek elmulasztásáért komoly, 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő pénzbírságot kaphatnak.

A tavalyi szigorítások miatt immár nem egy bizonyos naptól kezdve kell megkezdeni az irtást, hanem a fejlettségi állapothoz igazodva. Ez azt jelenti, hogy még a virágbimbó kialakulása előtt meg kell szabadulnunk a növénytől, hiszen ezután már képes pollent is kibocsátani.

Az ellenőrzések a megye összes településére kiterjednek, arról előzetesen nem kell értesíteni a tulajdonosokat.

A helyszíni szemle külterületen az ingatlanhatóság, belterületen pedig a jegyző hatáskörébe tartozik. A hivatalok egyébként évről-évre több bejelentést kapnak, 2019-ben Nógrád megyében 9 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

Mindeközben megyénk több településén zajlik a szokásos évi határszemle. Ennek során ellenőrzik, hogy a földeket a bejegyzett művelési águknak megfelelően hasznosítják-e, illetve gondoskodnak-e a megfelelő gyomirtásról. A Nógrád Megyei Kormányhivatal hirdetményéből kiderül, hogy az ilyen ellenőrzések kiterjednek a termőföld engedély nélküli igénybevételének feltárására is. Ezekben a napokban Hollókő, Kazár, Rétság és Alsótold környékén zajlik határszemle.

A büntetés elkerülése mellett sok embertársunknak is kedvezünk a parlagfű irtásával. Ez a legerősebb légköri allergén, napjainkban pedig egyre többen szenvednek az allergia kínzó tüneteitől. Ahogy a többi pollen, általában ez is orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, valamint szemviszketést és könnyezést okozhat. A parlagfű pollenkoncentrációja egyelőre alacsony, ennek csúcsa augusztusra várható.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! A Baranya Megyei Kormányhivatal szakembere parlagfű virágbimbóját mutatja egy Bicsérd közelében található földterületen. (Fotó: MTI/Sóki Tamás)