Nógrád megyében is kezd visszaállni az élet a normál ütembe a Google adatai szerint

A Google ismét frissítette a koronavírus-járvány terjedése okozta, az utazási és helyváltoztatási szokásokban bekövetkezett változásokat ismertető jelentését. A közösségi mobilitási jelentés összesített, anonimizált adatok alapján, földrajzilag és helytípusok szerint jeleníti meg a jellemző tartózkodási helyeket Magyarországra és Nógrád megyére vonatkozóan is.

A május végi adatokat ismertető, legfrissebb elemzés szerint megyénkben hétvégente már a korábbi szint feletti az éttermek, kávézók és további vendégfogadó intézmények összesített látogatottsága, de heti összessítésben is többen látogatják már ezeket a helyeket, mint a járvány előtti (téli) időszakban. Hétköznapokon még mindig 15-20 százalékkal alacsonyabb, hétvégente azonban már a januári átlag feletti a busz- és vasútállomások forgalma.

A nógrádi piacok, élelmiszerboltok, illatszerboltok és gyógyszertárak kategóriájában a korábbi 19, illetve 7 százalékos visszaesési adatokat követően most már 12 százalékkal magasabb a forgalom, mint a járvány kezdete előtt. Hétvégente már annyian és annyit tartózkodnak a munkahelyeken, mint januárban, a hétköznapokon azonban még mindig mintegy 25 százalékos a visszaesés.

A Google az elemzésben is hangsúlyozza, hogy a jelentést aggregált, névtelen adatokkal hozták létre azon felhasználók adataiból, akik bekapcsolták helyelőzményeik követését. Ez a funkció alapértelmezés szerint ki van kapcsolva az okoseszközökön.

 

Kiemelt grafika: Salgótarján (Fotó: Feledi Gergely)