Nógrád megyében is ellenőrzik a parlagfűvel szembeni védekezés elvégzését

Azok a földtulajdonosok, akik nem gondoskodtak a használatukban levő ingatlanok parlagfű-mentesítéséről, akár jelentős összegű bírsággal sújthatóak – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal. Közleményük szerint a parlagfű elleni közérdekű védekezés alapvetően a földhasználó kötelezettsége.

A parlagfűvel fertőzött területek földhasználói – a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően – 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő pénzbírsággal büntethetőek.

Egy január elsején életbe lépett törvényi szigorítás eredményeképpen a földhasználó immáron nem egy határnaptól kezdődően, hanem a parlagfű biológiájához kötődve köteles megakadályozni a növény virágbimbóinak kialakulását. Ha már a virágbimbó kialakult, úgy a pollenszóródás veszélye is fennáll.

A mulasztás tehát könnyen megállapítható, ha a területen nem észlelhető olyan emberi beavatkozás, amely a parlagfű fejlődésében kizárja a virágbimbójának a kialakulását. Ez pedig csak úgy akadályozható meg, ha a földhasználó a mentesítést folyamatosan végzi – húzza alá közleményében a kormányhivatal.

Az ingatlanügyi hatóság felderítési célú helyszíni ellenőrzései a megye összes települését érintik; a növényvédelmi hatóság pedig a közérdekű védekezést rendeli el, illetve kötelezi a mulasztó földhasználót a közérdekű védekezés költségeinek megtérítésére.

A helyszíni ellenőrzést hivatalból vagy bejelentés alapján, külterületen az ingatlanügyi hatóság, belterületen a jegyző végzi. Az ingatlanügyi hatóságnak a helyszíni ellenőrzésről a földhasználót előzetesen nem kell értesíteni, de az esetleges bírságot kiszabó növényvédelmi hatóságnak sem kell felszólító levelet kiküldenie a büntetés előtt – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal.

 

Kiemelt archív fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Rosta Tibor)