Nógrád megyében is elkezdődött a gyermekvédelemben és szociális alapszolgáltatásban dolgozók tesztelése

Koronavírusteszthez vesz mintát a Semmelweis Egyetem hallgatója egy gyermekvédelemben dolgozó munkatárstól a Nógrád Megyei Kormányhivatal vizsgacentrumában Salgótarjánban, 2021. január 16-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

A pedagógusok és szociális intézmények dolgozóinak korábbi teszteléséhez hasonlóan a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók – többek között falugondnokok, házi segítségnyújtást végző szociális dolgozók, családsegítők, utcai és közösségi szociális munkát végzők, hajléktalanellátásban dolgozók, gyermekvédelemben dolgozók – körében is elindult a koronavírus elleni célzott csoportos gyorstesztelés. A salgótarjáni tesztelési pontot szombaton délelőtt Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Handó Beatrix, a Salgótarjáni Járási Hivatal vezetője is felkereste.

A tesztelést a kormányhivatalok szervezik a január 16-17-ei hétvégén, országszerte több mint 120 mintavételi ponton várják az ágazatban dolgozókat. A vizsgálatok célja a járvány terjedésének további lassítása és emberek egészségének védelme – közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal.

A kormánymegbízott a salgótarjáni tesztelési helyszínen szombat délelőtt ismertette: az érintettek a várakozás elkerülése érdekében előre időpontot foglalhattak, de a szakterület dolgozóit az előzetes regisztráció nélkül is fogadják a hétvége mindkét napján.

Szabó Sándor hozzátette: Nógrád megyében három helyszínen, Balassagyarmaton, Pásztón és Salgótarjánban állnak az érintettek rendelkezésére a kormányhivatalok egészségügyi végzettségű munkatársaiból, valamint az orvos- és egészségtudományi képzésben tanuló egyetemi hallgatókból álló mintavevő csapatok.

Koronavírusteszthez készül elő a Semmelweis Egyetem hallgatója a Nógrád Megyei Kormányhivatal vizsgacentrumában Salgótarjánban, 2021. január 16-án (Fotó: MTI/Komka Péter)
Koronavírusteszthez készül elő a Semmelweis Egyetem hallgatója a Nógrád Megyei Kormányhivatal vizsgacentrumában Salgótarjánban, 2021. január 16-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

A kormánymegbízott kitért arra is, hogy a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs által meghatározott ütemben, immáron rutinosan végzik a tesztelések mellett az oltásokat is. Ismertetése szerint közepes mértékű leterheltséget jelent a szakemberek számára az, hogy jelenleg a két folyamat párhuzamosan zajlik.

A kormánymegbízott hangsúlyozta: a kormányhivatal felkészült arra, hogy ha az országba nagyobb mennyiségű vakcina érkezne, úgya lehető legszélesebb kört – a hivatal egészségügyi végzettségű munkatársait és a megyében működő kórházak szakdolgozóit – bevonva folytassák a védőoltások beadását.

Szabó Sándor kiemelte: minden erőforrás rendelkezésre áll ennek hatékony levezényléséhez, és személy szerint büszkeséggel tölti el, hogy a folyamatnak részese lehet.

 

Nógrád Megyei Kormányhivatal nyomán / Kiemelt fotó: Koronavírusteszthez vesz mintát a Semmelweis Egyetem hallgatója egy gyermekvédelemben dolgozó munkatárstól a Nógrád Megyei Kormányhivatal vizsgacentrumában (Fotó: MTI/Komka Péter)