Nógrád megyében intézkedtek legtöbbször az iskolaőrök szeptemberben

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Varga György)

Kedvező volt az iskolaőrök fogadtatása mind a pedagógusok, mind a diákok részéről az első hónap tapasztalatai alapján – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

A közleményben azt írták, hogy szeptember 1. és 30. között 206 esetben volt szükség az iskolaőrök intézkedésére, elsősorban bűnmegelőzési célú figyelemfelhívásra. Testi kényszert kétszer kellett alkalmazniuk, egyéb kényszerítő eszköz alkalmazására nem volt szükség.

Legtöbbször Nógrádban intézkedtek az iskolaőrök: ötvenszer, vagyis minden negyedik intézkedés megyénk iskoláiban történt. A második helyen Borsod áll, 32 intézkedéssel a 206-ból.

Az iskolaőrök alapvetően segítőként vesznek részt az intézmények életében a tanítási idő alatt, munkájuk jellemzően bűnmegelőzési természetű: céljuk a belső rend fenntartása, az iskolai erőszak megelőzése. Kényszerítő eszközöket csak legvégső esetben használhatnak, ha saját vagy másvalaki élete, testi épsége veszélybe kerül – írja a rendőrség. Hozzátették: kapcsolatot tartanak az oktatási intézményekkel, és kiemelt feladatként kezelik az iskolaőrök utánképzését.

 

Harmincegy nógrádi intézményben szolgál ősztől iskolaőr

Augusztus elején elindult a mintegy 120 órás iskolaőr képzés az ország minden területén, így Nógrád megyében is. A több hetes tanfolyam során 40 órában pedagógiai-pszichológiai, 24 órában bűnmegelőzési és konfliktuskezelési, 56 órában pedig rendvédelmi ismeretekről tanulnak majd a jelentkezők. A résztvevőknek minden modulból külön záróvizsgát kell tenni, a képzést pedig egy komplex iskolaőr vizsga zárja.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Varga György)