Átadták Nógrád megye legnagyobb napelemparkját Mátraverebély és Bátonyterenye között

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyûlés elnöke, Nagy-Majdon József Bátonyterenye polgármestere, Kiss Ernõ, a kivitelezõ Greentechnic Hungary Kft. ügyvezetõ igazgatója, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke és Nagy Attila, Mátraverebély polgármestere átvágja a nemzeti színû szalagot (Fotó: MTI/Komka Péter)

Napelemparkot adott át szerdán Nógrád megyében a Greentechnic Hungary Kft. A 20 megawatt teljesítményű, Mátraverebély és Bátonyterenye között kiépített napelempark – mely a legnagyobb a megyében – 11 ezer család villamosenergia ellátását biztosítja majd legalább 25 éven keresztül – közölte az MTI.

Kiss Ernő, a kft. ügyvezető igazgatója a Mátraverebély külterületén tartott átadási ünnepségen ismertette: negyven darab 500 kilowattos napelemes kiserőművet építettek meg az 50 hektáros területen 8 milliárd forintos beruházással. A kivitelező a Greentechnic Hungary Kft. volt, a beruházó a Heliosys Hungary csoport, amely az utóbbi két évben 27 milliárd forint értékben valósított meg napelemes beruházásokat Magyarországon – tette hozzá.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a Greentechnic Hungary Kft. korábban a nyugat-nógrádi Szügy községben épített egy 35 hektáros napelemparkot, mely tízezer család villamosenergia igényét képes biztosítani. A most létrehozott parkkal együtt tehát mintegy 21 ezer háztartást tudnak ellátni villamosenergiával, ami a megye lakosságának közel negyedét jelenti.

Kiss Ernő, a múlt évben 2,5 milliárd forint árbevételt termelő Greentechnic vezetője, egyben a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szólt arról is, hogy a beruházás négy új munkahelyet teremt az üzemeltetésben, karbantartásban. Kitért rá, hogy az alacsony aranykorona értékű földterület legeltetésre szolgált, ami a beruházás megvalósulását követően is fennmarad: a növényzet karbantartását, nyírását továbbra is birkák legeltetésével oldják meg. Elmondta, ez a Heliosys Hungary 117. erőműve az országban, a szlovák befektetői csoport további 20 erőmű megépítését indította el.

Nagy-Majdon József, Bátonyterenye és Nagy Attila, Mátraverebély polgármestere is üdvözölte, hogy környezetkímélő beruházás valósult meg a térségben, és fontosnak nevezték a fejlesztésből származó iparűzési adóbevételt is. Nagy-Majdon József hozzátette: a 11 ezer család azt jelenti, hogy a teljes bátonyterenyei járás háztartásai innen kapják majd az energiát.

Skuczi Nándor, a Nógrád megyei közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy Nógrád megye helyt adhat a 21. századi technológiának, emlékeztetve arra, hogy a Greentechnic korábban Szügyben is épített napelemparkot. A “zöld Nógrád” gondolkodásba jól illeszkedik a megújuló energia hasznosítása – tette hozzá.

 

MTI nyomán | Kiemelt fotó: Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyûlés elnöke, Nagy-Majdon József Bátonyterenye polgármestere, Kiss Ernõ, a kivitelezõ Greentechnic Hungary Kft. ügyvezetõ igazgatója, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke és Nagy Attila, Mátraverebély polgármestere átvágja a nemzeti színű szalagot a napelempark átadásán (Fotó: MTI/Komka Péter)