Tovább javult, de még mindig az egyik legmagasabb a nógrádi munkanélküliségi mutató

Visszatért a koronavírus-járvány első hulláma előtti szintre a nógrádi munkanélküliségi ráta: decemberben 13 százalékot tett ki a megyében a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességen belül.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat friss adatai szerint ez a mutató tavaly február-márciusban volt utoljára ilyen alacsony, a tetőpont – 16 százalékkal – június-júliusban volt. Az érték ugyanakkor a második legmagasabb a megyék között, csak Borsodban haladja meg a nyilvántartott álláskeresők aránya a nógrádi számot, ami összességében az országos átlag duplája.

Novemberben szűk ezer, decemberben közel 1100 álláskeresőt vettek nyilvántartásba, szemben a márciusi bő 1800 és júniusi, közel 1700 fős tavalyi csúcsértékkel.

Hosszú időtávon vizsgálva a nógrádi álláskeresők számát kiderül, hogy 2013-tól folyamatosan egyre kedvezőbb adatokat mutatott a megye munkaerőpiaca, egészen 2019 év végéig, 2020 év elejéig. A koronavírus-járványhelyzethez kapcsolódó intézkedések következtében, a gazdaság helyzete nyomán 2020 júniusára a nógrádi értékek a 2015-2016-os szintre tértek vissza, ahogyan az országos mutatók is. Bár a december végi adatok már közel megegyeznek a 2020 év eleji számokkal, az alábbi grafikonon bemutatott éves átlagértékekben azonban jól látszódik a járvány munkaerőpiacra gyakorolt hatása.

Ha a 2020-as évet kisebb területi egységekben vizsgáljuk, a megyén belül azt látni, hogy a járvány gazdaságra gyakorolt negatív hatása a Rétsági járásban okozta arányaiban véve a legnagyobb mértékben az álláskeresők számának emelkedését (45 százalékkal), míg a Salgótarjáni járás mutatta a legkisebb növekedést (17 százalékkal).

Megyei összevetésben pedig 25 százalékkal emelkedett meg a nyilvántartásban szereplők száma februárról a nyár közepére.

A Szécsényi járásban 21, a Balassagyarmati járásban 29, a Pásztói járás területén 30, míg a Bátonyterenyei járásban 43 százalék volt a növekmény az említett időszakban.

A december végi adatokat az év elejéhez viszonyítva Balassagyarmat, Salgótarján és Szécsény környékén “visszaálltak” a számok a kiindulási helyzetre, a két nagyobb várost tekintve minimális mértékben még javultak is. A bátonyterenyei, a pásztói és a rétsági térségekben ugyanakkor a nyilvántartott álláskeresők száma mintegy 10 százalékkal haladta meg az év végével a 2020 eleji értékeket.

 

Kiemelt fotónk illusztráció!