A mennyiséggel szemben egyre fontosabb a minőség nógrádi vadászoknak

A Nógrád megyei vadászok körében is egyre inkább a minőség kerül a mennyiség elé – mondta el Zám Zalán, a nógrád-cserháti vadgazdálkodási tájegység fővadásza a 3100.hu kérdésére a Mátraverebély-Szentkúton megtartott trófeaszemlén. Tájékoztatása szerint a vadászatra jogosultaknak minden évben arra kell törekedniük, hogy teljesítsék a kötelező – egyre emelkedő – tervszámokat. Emellett azonban egyre inkább kezd elterjedni az a szemlélet, hogy mennyiségből sosem lehet minőséget produkálni.

Hiába van tehát túltartott állomány bármelyik vadfajból, abból minőségi produktumot nem lehet előállítani.

Szerinte a vadászatra jogosultak rájöttek, mekkora érték van a kezükben. A minőség előtérbe kerülését a trófeabírálati irányelvek egységesítése és ésszerűsítése is segíti.

Mindemellett nagy a lakossági nyomás is rajtuk – mondta Zám Zalán. Az akár napi szinten megjelenő vadak sokakat aggasztanak, másokat bosszantanak. Fontos azonban megjegyezni véleménye szerint, hogy számos nógrádi település, város az állatok eredeti élőhelyébe épült be, akik idővel hozzászoktak az emberek közelségéhez, így félelemérzetük megszűnt. Zám Zalán hangsúlyozta, hogy a rendőrség és a vadásztársaság munkatársai is mindent megtesznek azért, hogy kezeljék a helyzetet, a károkat pedig minimalizálják.

 

Kiemelt fotó: Gímtrófeák a III. Kelet-cserháti Trófeaszemlén, Mátraverebély-Szentkúton