Nógrád megye, 2018 – Csökkenő lakosságszám, alacsonyabb munkanélküliségi ráta, több beruházás és turista

2018-ban Nógrád megyében az élve születések száma mérséklődött, az országossal ellentétben a halálozások száma emelkedett, a népesség természetes fogyása 9,9 százalékkal nagyobb mértékű volt, mint egy évvel korábban. Bár – tovább – nőtt a foglalkoztatottak száma, munkaerőpiaci mutatóink még mindig elmaradnak az országos átlagtól. Ahogyan a munkabérek is. Az ipar tavalyi teljesítménye ötödével elmaradt a 2017-estől, a megyei építőipar azonban bővülni tudott. A nógrádi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma is meghaladta a korábbi adatokat. A Központi Statisztikai Hivatal friss elemzéséből szemezgettünk.

Nógrád megye demográfiai helyzetét tekintve az adatok azt mutatják, hogy a népesség természetes fogyása az előző évihez képest nőtt, ennek mértéke meghaladta az országos átlagot is. 2018-ban összesen 1700 gyermek jött a világra, ezzel szemben 3100 fő hunyt el. A házasságkötések száma emelkedett Nógrádban: megyénkben 1050 házasságot anyakönyveztek, 61-el többet, mint egy évvel korábban.

A munkaerőpiacon 86 ezer fő foglalkoztatottként, 5 ezer fő munkanélküliként jelent meg. A foglalkoztatottak száma a hazai átlagot meghaladó mértékben nőtt, a munkanélkülieké az országosnál jobban csökkent 2017 negyedik negyedévéhez képest.

Bár a foglalkoztatáshoz kapcsolódó nógrádi mutatók most már évek óta pozitív tendenciát mutatnak, az 59,6 százalékos foglalkoztatási ráta és az 5,3 munkanélküliségi ráta kis mértékben (előbbi esetben 0,8 százalékponttal, utóbbi esetben 1,7 százalékkal) még mindig kedvezőtlenebbek, mint az országos átlagértékek.

Az álláskeresők több mint fele legfeljebb az általános iskola 8 osztályával, mintegy negyede szakmunkás, szakiskolai bizonyítvánnyal, bő ötöde érettségivel, illetve technikusi végzettséggel; míg csekély részük diplomával rendelkezett. Az álláskeresők harmada legfeljebb 3 hónapja, szintén harmaduk viszont egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni.

Nógrád megyében tavaly a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 254 ezer, a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 169 ezer forint volt. A bruttó és nettó átlagkereset egyaránt 11,2 százalékkal múlta felül a megelőző évit, a növekedés üteme kevéssel elmaradt az országostól. A fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 195, a szellemieké 328 ezer forintra bővült.

A keresetek összességében 23 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint országosan.

Nógrád megyei székhellyel tavaly év végén 27 ezer gazdasági szervezet szerepelt a Központi Statisztikai Hivatal nyilvántartásában, ebből 24 ezer volt a vállalkozások száma. Tíz olyan vállalkozás található Nógrád megyében, mely több mint 249 főt foglalkoztak. A megyei székhelyű gazdasági szervezetek a tavalyi évben 45 milliárd forint értékű új beruházást valósítottak meg, összehasonlító áron mintegy másfélszeresét az egy évvel korábbinak, szemben a 18 százalékos országos növekedéssel. A fejlesztési források 58 százalékát a feldolgozóipar, 13 százalékát a közigazgatás, 5,6 százalékát a mezőgazdaság, 5,4 százalékát a szállítás és raktározás területén használták fel. 2018-ban a négy főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások nógrádi telephelyein 334 milliárd forint termelési értéket állítottak elő, összehasonlító áron 21 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból az látszik, hogy a teljesítmény visszaesésében telephelyek közötti létszám-átcsoportosítás is szerepet játszott.

A Nógrád megyei székhelyű, legalább öt főt foglalkoztató építőipari vállalkozásokat külön szemlélve ugyanakkor az látszik, hogy ezen vállalkozások termelési értéke 10,4 milliárd forint volt, ami összehasonlító áron 18 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A bővülés ugyanakkor országosan a megyeit meghaladó volt.

2018-ban Nógrád megyében 54 lakást vettek használatba, kétszer annyit, mint 2017-ben. A megyeszékhelyen 4, a többi városban 19, a községekben 31 lakás épült. Az új lakások döntő részének (az egy évvel korábbi 27 lakással szemben 45-nek) természetes személyek voltak a finanszírozói. A 2018-ban kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma együttesen 62 volt, öttel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Nógrád megye kereskedelmi szálláshelyeit 2018-ban 84 ezer vendég összesen 193 ezer vendégéjszakára vette igénybe. A vendégéjszakák mintegy felét kitevő szállodákban több mint háromtizedével nőtt a forgalom – ez már a tavalyi év harmadik negyedévének adatai alapján prognosztizálható volt.

A vendégek száma 14, a vendégéjszakáké 18 százalékkal haladta meg az előző évet, mindkét érték jelentősen felülmúlta az országos bővülést.

A tavalyi évben 319 személysérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a nógrádi utakon, ami az országos balesetszám 1,9 százaléka. Ezen balesetek száma azonban egy év alatt a megyék közül a legnagyobb mértékben, 14 százalékkal emelkedett Nógrádban. A könnyű sérüléssel végződő közlekedési balesetek száma ugrott meg leginkább – ebből negyedével volt több 2018-ban, mint egy évvel korábban.

A közúti balesetekből héttel kevesebb, összesen 6 végződött halállal, az áldozatok száma pedig 15-ről szintén 6-ra csökkent.

A balesetek túlnyomó része (92 százaléka) a járművezetők hibájából következett be, leggyakrabban a sebesség nem megfelelő megválasztása és az elsőbbség meg nem adása miatt.