New generation – Madáchosok filmje az Urániában

 

A budapesti Uránia Filmszínház dísztermében a XI. BIG Filmfesztivál programjában vetítették a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium 12.B osztályának New generation című filmjét – tudtuk meg Kele Szabó Ágnestől, az intézmény pedagógusától.

 

A fesztiválra 10 és 30 év közötti fiatalok nevezhetnek az általuk készített, legfeljebb 10 perces filmekkel. Két kategóriában hirdetnek versenyt: U19 (10-19 év) és 20+ (20-30 év). A nevezett filmek előzsűrizésen esnek át, melynek eredményeként a második fordulóba kerülő filmeket nézheti meg a nagyközönség az Uránia Filmszínházban. A pályázatra közel 150 filmet neveztek, a nyilvános vetítésre összesen 30 film jutott be, a két korcsoportból egyenlő arányban.

Az U19-es korcsoport versenyfilmjei szinte kivétel nélkül az ország média tagozatos középiskoláinak diákjai készítették, profi szakmai és technikai feltételek mellett. Ebbe az erős mezőnybe válogatta be a zsűri a Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium 12.B osztályos diákjainak filmjét, ami korábban már sikeresen részt vett egy megmérettetésen: az egri Eszterházy Károly Egyetem “Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból” elnevezésű pályázatán a filmes kategória 1. díját nyerte el – mondta el a 3100.hu-nak Kele Szabó Ágnes.

 

 

A film elkészítéséről “Videótabló” – Történetmesélés a Mannequin Challenge (manöken kihívás) pillanatbefagyasztó stílusában címmel mesél az intézmény holnapján Mészáros Kristóf rendező.

Ha gyakran böngésszük az internetet, akkor rengeteg ilyen “kihívásba” botlunk. Ilyen volt az a futótűzként elterjedt őrület is, amikor hírességek jeges vizet zúdítottak a nyakukba, vagy amikor a sózott tenyerében jégkockát szorongatott két “versenyző”, a nyertes pedig az lett, aki tovább bírta szorítani a kockát. Ezt a vonalat követi a Mannequin Challenge is, melynek lényege, hogy a szereplők eljátsszák a mozdulatlan, megfagyott próbababák szerepét, amíg egy kamera körbemegy közöttük. Hozzáértők úgy vélekedtek erről a kihívásról, hogy ez a “legüresebb divat”. A mi elképzelésünk viszont pontosan ezen alapszik: szerettük volna ezt az ürességet kitölteni. Természetesen más szóba sem jöhetett, mint az, hogy az osztályunkra jellemző momentumokkal, jellegzetes pillanatainkkal, klikkjeinkkel és persze iskolánkkal tegyük ezt meg

– meséli Mészáros Kristóf.

 

Az előkészületek során az iskola alaprajzán tervezték meg a helyszíneket, a kamera mozgásának és forgásának irányát. Eredetileg 27 helyszínt jelöltek meg, melyekből az osztály tagjai szabadon választottak azon elvek szem előtt tartása mellett, hogy mindenki nagyjából egyformán érvényesüljön és háromnál több szituációban senki se szerepeljen. A “megfagyasztott” jeleneteket tartalmát az osztály tagjai szabadon találhatták ki.

 

 

A felvételre összesen 3 órát fordítottak. Volt egy bizonyos nulladik felvétel, amikor a kamera “szárazon” járta végig az útvonalat – ekkor került sor a forgások és helyszínek pontosítására. Ezek után lekapcsoltak a lámpákat, majd csak a kamera lámpájának fényével összesen 3 felvétel során járták végig az iskola mindhárom emeletét.

A megvalósításban az operatőri feladatokra Fejes Lászlót kérték fel, aki hobbi szinten több évtizedes rutinnal rendelkezik a filmkészítés terén. A szereplők a 12.B osztály tanulói voltak, a film szerkesztési feladatait Dankó Gergő végezte el. Érdekesség, hogy a rögzítés során a kamera holtpontjait használták ki a forgásoknál, így ennek köszönhetően csak egyetlen egy vágás található az ötperces videóban.